BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
First all-European crew AX-3 to blast off for ISS

Új tagok érkeztek a Nemzetközi Űrállomásra, köztük Törökország első űrhajósa is – videó

Az új űrmissziót az Axiom Space szervezte, amelynek egyik fő célja, hogy az űrrepülés emberi egészségre és betegségekre való hatásait vizsgálja.

Törökország első űrhajósa és három európai társa megérkezett szombaton a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A SpaceX amerikai űrvállalat Crew Dragon űrhajójának útját egy texasi székhelyű startup cég, az Axiom Space szervezte meg.

First all-European crew AX-3 to blast off for ISS
Fotó: Tayfun Coskun

Az űrhajót a floridai Cape Canaveralben lévő űrközpontból csütörtökön indították el, és mintegy 36 órával később csatlakozott a Föld felszíne felett 400 kilométerrel keringő ISS-hez. A fedélzeten négyen vannak: a spanyol-amerikai kettős állampolgár, korábbi NASA űrhajós, Michael Lopez-Alegria, aki a misszió parancsnoka, továbbá az olasz Walter Villadei, a svéd Marcus Wandt és a török Alper Gezeravci, aki az első török állampolgár a világűrben.

A 14 napos Ax-3 missziót az Axiom Space magánvállalat a NASA-val együttműködve készítette elő. A négy űrhajós több mint harminc kísérlet elvégzését tervezi, amelyek zöme az űrrepülésnek az emberi egészségre és a betegségekre gyakorolt hatásait kutatja.

Továbbá lesz olyan kísérlet is, amely különböző fémötvözetek világűrbeli viselkedését vizsgálja. A Nemzetközi Űrállomáson az újonnan érkezetteket két amerikai a NASA-tól, egy-egy űrhajós Japánból és Dániából, valamint három orosz kozmonauta köszöntötte. Ez az Axiom harmadik ilyen jellegű – kereskedelmi alapon szervezett − űrmissziója. A vállalat űrhajósonként legkevesebb 55 millió dollárt (19 milliárd forint) kér a szolgáltatásait igénybe vevő államoktól, illetve cégektől.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.