A csütörtöki vulkánkitörés után, péntekre csillapodott a Sylingarfell tűzhányó aktivitása, de a felszínre tört láva utakat és vezetékeket rongált meg a Reykjanes-félszigeten. A Sylingarfell tűzhányó csütörtök hajnalban tört ki, december óta már ez volt a harmadik eset a Reykjavíktól délre fekvő régióban.

Grindavík, 2024. február 9.
Izzó lávafolyam lep egy aszfaltutat a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2024. február 8-án, miután ismét kitört a Sylingarfell tûzhányó. Legutóbb január 14-én volt vulkánkitörés a környéken, ami miatt a Reykjavíktól 40 kilométerre fekvõ kis halászfalu négyezer lakosát is evakuálni kellett.
MTI/AP/Marco Di Marco
Megint elöntötte Reykjanes-félszigetet a láva.
Fotó: Marco Di Marco / MTI / AP

A félsziget egyes részein a lávafolyam megrongálta az utakat és a melegvíz-ellátást biztosító csővezetékeket is. 

Melegvíz-szolgáltatás hiányában pénteken számos iskola, óvoda, múzeum és más közintézmény is zárva maradt a mínusz 8 Celsius-fokos hidegben.

Katrin Jakobsdottir izlandi miniszterelnök a RUV közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy reményei szerint a melegvíz-ellátás már pénteken helyreállhat. Hozzátette, hogy az ivóvízellátás és az áramszolgáltatás zavartalan.

Az izlandi meteorológiai hivatal által közzétett műholdfelvételek szerint 

a csütörtöki kitörést követően a lávafolyam mintegy 4,5 kilométert tett meg, nagyjából ötszáz méterre megközelítve a turisták körében népszerű Kék Lagúna geotermikus fürdőt. 

A fürdőhelyet még csütörtökön kiürítették, és pénteken is zárva maradt.

Korábban átlagosan minden negyedik-ötödik évben volt példa vulkánkitörésre a szigetországban. Izlandon összesen harminchárom aktív vulkánrendszer található, amelyek évente több millió turistát vonzanak a szigetre.