Világszerte vannak olyan gyűjtők, akik hajlandók szép kis összegeket is költeni néhány újszerű Barbie babáért. Az eredeti Barbie-tól a gyémántokkal díszített babákig megmutatjuk a legkülönlegesebb és legdrágább egyedi darabokat. 

A Barbie márka idén 65 éves, és a játék egyelőre semmi jelét nem mutatja annak, hogy veszítene a népszerűségéből.

A márka nagy nyomot hagyott a játékiparon, az eredeti Barbie egy szőke hajú, irreálisan karcsú testalkatú, fekete-fehér fürdőruhás baba volt, amit a megálmodója, Ruth Handler a lányáról, Barbaráról nevezett el még 1959-ben. Azóta természetesen megszámlálhatatlan formában és külsővel jelentek meg Barbie babák. Összesen harmincöt bőrtónusban kerültek a boltok polcaira Barbie-k, kilenc testalkattal, kilencvenhét különböző hajviselettel és még nemi szempontból semleges figurát is kiadott a gyártó. Az évek során a különböző babák több mint 250 különböző szakmában lettek ábrázolva. 

 

 

Stefani Canturi Barbie (2010)

A Stefano Canturi ausztrál ékszertervező által megálmodott Barbie baba, amely rózsaszín gyémántokkal díszített nyakláncot visel, a világon a valaha legdrágábban eladott Barbie. A baba egyébként egy jótékonysági cél érdekében készült, és az aukción 302 500 dollárért (körülbelül 110 millió forint) kelt el. 

RAFW S/S 2010/11 - Around Fashion Week Day 2
Stefani Canturi Barbie
Fotó: Robert Gray / Getty  Images

 

De Beers 40th Anniversary Barbie (1999)

Az ikonikus gyémántékszer-üzlet, a De Beers 1999-ben egy kollaboráció során alkotta meg ezt a babát a 40. évfordulója alkalmából. Ez a baba azonban nem olyan, mint a hagyományos Barbie – az öve 160 gyémántból készült a De Beers jóvoltából. A baba értéke 85 ezer dollár (nagyjából 31 millió forint)

Barbie Jewelry 2003 Collection To Be Sold By Auction To Benefit The French Red-Cross. On December 11, 2003 In Paris, France
De Beers 40th Anniversary Barbie
Fotó: Getty Images

 

Original Barbie (1959)

Hadd mutassuk be az első Barbie-t, amely 1959-ben jelent meg a polcokon szőke hajjal, kék szemhéjpúderrel, vörös ajkakkal, aranykarikákkal és csíkos, fekete-fehér fürdőruhával. A baba megjelenésének évében több mint 350 ezer darabot adtak el. Ha esetleg lapul otthon az eredeti babából, gyorsan ellenőrizheted, hogy első kiadású-e: az első gyártású babáknak a lábuk alján lyukak találhatók.  Egy jó állapotú baba eredeti csomagolásban akár 27 450 dollárt (körülbelül 10 millió forint) is érhet.

Original Barbie (1959)
Fotó: AFP

 

Karl Lagerfeld Barbie (2014): 

A limitált kiadású Karl Lagerfeld Barbie-t eredetileg 200 (70 ezer forint) dollárért árulták, azonban ebből a darabból összesen csak 999 darabot gyártottak. Ezáltal a babák már akár több mint 5 ezer dollárt (nagyjából 2 millió forint) is érhetnek. 

Karl Lagerfeld Barbie
Fotó: AFP

 

Pink Diamond Barbie (2013):

A divattervezők (David és Philippe Blond) Bill Greening, a Mattel tervezője segítségével álmodták meg a Rózsaszín Gyémánt Barbie-t a 2013-as New York-i tavaszi divathét bemutatójának alkalmából. Ruháját (nevéből adódóan) rózsaszín gyémántok borítják, egy aukción 15 ezer dollárért (5,5 millió forint) csaptak le rá. 

 

Marie Antoinette Barbie (2003):

Ha történelemrajongó vagy, aki megvásárolta a 2003-as Marie Antoinette Barbie-t, érdemes lehet előkeresni. Az elegáns, francia ihletésű ruhába öltözött Barbie most 3000 dollárért (körülbelül egymillió forint) kelt el az eBayen.

Marie Antoinette Barbie
Fotó: Flickr

 

Totally Hair Barbie (1992): 

Az 1990-es években megjelent hajas baba a világon a legtöbbet eladott Barbie. Különlegessége, hogy dobozában hajformázó zselét és hajkiegészítőket is találhattunk, amelyekkel kedvünkre formázhattuk babánk hajkoronáját. A játékbaba ára körülbelül 200 dollár (60 ezer forint).

Doll Museum in Gross Ilsede
Totally Hair Barbie
Fotó: AFP

A legnagyobb Barbie-gyűjteménnyel a Németországban élő Bettina Dorfman büszkélkedhet, akinek 18 500 darabból áll a gyűjteménye, és ezzel a Guinness-rekordot is ő tartja. Dorfman 1993-ban kezdte el a gyűjtést, és először 2005-ben állította fel a rekordot: 19 évvel ezelőtt 2500 tételből állt a kollekciója.