Számos fiatal tehetség lép fel a 12. Paloznaki Jazzpikniken augusztus 1. és 3. között, koncertet ad a Gorg & Benzol, a Symbiosis 5, Palágyi Ildikó, valamint a Claudia Raquel Quintet is.

Fotó: Mónus Márton / MTI

A nagyszínpados nemzetközi sztárok mellett a hazai dzsesszélet izgalmas formációi is hallhatóak lesznek a Balaton-felvidéki rendezvényen, és számos fiatal kap fellépési lehetőséget a fesztivál kisebb, intimebb hangulatú, dzsessz fókuszú színpadain – közölték a szervezők.

Mint írták, a Müpa Jazz Showcase 2024 tehetségbörzén a Claudia Raquel Quintet nyerte a Paloznaki Jazzpiknik különdíját, így kapott fellépési lehetőséget az idei pikniken. A formáció zenéje a dzsessz és más zenei irányzatok fúziójára épül, köztük jelentős hangsúlyt kap a dél-amerikai zene, hiszen a zenekar felépítése és az énekesnő, Castagno Claudia autentikus interpretációja erre predesztinálja őket.

Idén is folytatódik a szakmai együttműködés a Hangfoglaló Programmal, ennek keretében három zenekar érkezik a piknikre: a Gorg & Benzol dzsessz-rock trió; az instrumentális dzsesszt játszó Symbiosis 5 zenekar; valamint az art-pop, a dzsessz és az élő elektronika elemeit vegyítő Palágyi Ildikó.

A Jazzpiknik az idén a Csodalámpa Alapítvánnyal közösen a 8 éves Zoé hegedűoktatását támogatja. A kislány vágya a hangszer mellett az volt, hogy egy valódi hegedűművésztől tanulhasson. A Csodalámpa által teljesített 5000. kívánság jegyében, március 27-én, ünnepélyes keretek között Kiss-Varga Roberta hegedűművész vállalta Zoé oktatását.

Fotó: Mónus Márton / MTI

A Csodalámpa Alapítvány 2003 óta teljesíti életveszélyesen beteg gyerekek egy-egy különleges kívánságát. Céljuk, hogy a kívánságok megvalósításával váratlan örömet, maradandó élményt és ezzel erőt adjanak a gyermeknek és családjának a hosszú gyógykezelések elviseléséhez – ismertették a közleményben.

Sztárfellépők is lesznek bőven

A Paloznaki Jazzpiknik szervezői már korábban bejelentették, hogy idén a nagyszínpadon a Brand New Heavies, a Morcheeba, Tony Hadley, a Son Mieux, Anastacia, a Kraak & Smaak, az MF Robots, valamint Izo FitzRoy ad koncertet.