BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ítéletidő pusztított Texasban

Texas vihar sújtotta térségében továbbra is százezrek vannak áram nélkül, és növekedett a halálos áldozatok száma.

Houstonban és környékén szombaton is mintegy félmillió háztartás és vállalkozás volt áram nélkül a texasi nagyvárost érintett súlyos viharok nyomán, miközben a halálos áldozatok száma hétre emelkedett.

Clouds,And,Thunder,Lightnings,And,Storm
Fotó: Shutterstock

Texas sűrűn lakott délkeleti részének hatóságai további három halálos áldozatról számoltak be helyi idő szerint péntek este, köztük egy 85 éves asszonyról, akinek a háza villámcsapás nyomán gyulladt ki.

Előzőleg Houston polgármestere négy halálos áldozatról számolt be.

A nagyvárosba csütörtök késő este érkezett a vihar, hurrikán erejű, óránkénti 160 kilométeres sebességet meghaladó széllel, aminek nyomán Houston belvárosában számos toronyház ablaka kitört és épületek homlokzata károsodott. Összesen csaknem egymillió fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás, a teljes helyreállítás napokig tarthat még, mert nemcsak villanyvezetékek szakadtak le, de magasfeszültségű elektromos elosztó tornyok is ledőltek.  

A városi tisztségviselők a helyreállítási munkával párhuzamosan egy közelgő hőhullámra készülnek, és az áramellátás nélkül maradt lakosok számára „hűsölő központokat” nyitottak meg, azaz légkondicionált helyiségeket nyitottak. A hőség miatt több száz mobil klímaberendezést juttattak el idősek és mozgáskorlátozottak számára is.

A következő napokban a hőmérséklet napi csúcsértéke tartósan meghaladhatja a 35 fokot, miközben a nagy páratartalom miatt a hőérzet megközelítheti a 40 fokot Houston körzetében és Texas teljes déli területein.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.