BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Françoise Hardy

Meghalt a francia sztár, aki divatba hozta a miniszoknyát

Nyolcvanéves korában elhunyt a francia popsztár és stílusikon, Francoise Hardy – jelentette be fia, Thomas Dutronc az Instagramon. Az énekesnő és divatikon hosszú betegség után hunyt el. Stílusa, zenéje és személyes eleganciája miatt sokan tisztelték és csodálták őt, Mick Jagger az ideális nőnek nevezte.

Francoise Hardy 1944-ben született Párizsban, karrierje a 60-as évek elején indult, akkor írta alá első lemezszerződését. Első albuma 1962-ben jelent meg, igazi első nagy sikere a Tous les garcons et les filles című dal volt, amely világszerte ismertté tette – írja a WWD. 

Françoise Hardy
Francoise Hardy a könnyed francia stílus szimbóluma volt, 80 éves korában huny el / Fotó: Getty Images

A nevéhez fűződik a yé-yé mozgalom, amely egy popzenei irány volt a hatvanas években. Zenei stílusa azonban hamarosan túllépett ezen a kereten, és egyedi, melankolikus hangzásvilágot alakított ki, amelyben keveredtek a pop, a folk és a chanson stílusjegyei.  Több nyelven – többek között angolul, németül és olaszul – is énekelt. Számos filmben is szerepelt, dolgozott együtt Roger Vadimmal is, de zenei karrierje kiemelkedőbb volt. 

Elsőként viselt miniszoknyát

Eredeti és innovatív stílusa divatikonná tette, és komolyan inspirálta a következő generációkat. Jellegzetes frizurájáról és különös, androgün öltözködéséről volt ismert, amellyel a könnyed francia stílus szimbólumává vált. Elsők között viselt miniszoknyát, és olyan divattervezők modellje volt, mint Yves Saint Laurent és Paco Rabanne. 

Mindenki imádta

Az énekesnő a kor világhírű zenészeinek múzsája volt, köztük David Bowie-nak és Bob Dylannek, aki 1964-es Another Side of Bob Dylan című albumán egy dalt neki dedikált. Mick Jagger az „ideális nőnek” nevezte Hardyt. 

Hardy volt az egyetlen francia énekesnő, aki felkerült a Rolling Stone minden idők 200 legjobb énekesnőjét tartalmazó listájára. 2004 óta küzdött limfómával, 2019-ben pedig torokrákot diagnosztizáltak nála. Hosszasan kezelték sugárterápiával, enne következtében az egyik fülére elvesztette a hallását. Az elmúlt években az eutanázia szószólója lett.

Botrányoktól mentesen élt

1967-ben találkozott az énekes-dalszerző és színész Jacques Dutronc-nal. Azonnal egymásba szerettek, 1981-ben összeházasodtak, fiuk, Thomas Dutronc szintén zenész lett. Bár kapcsolatukban voltak hullámvölgyek, és időnként külön éltek, mégis hosszú távú kötelék maradt közöttük.

A közösségi oldalakon özönlöttek a részvétnyilvánítások, számos francia közéleti személyiség, politikus emlékezett meg róla, többek között Rachida Dati kulturális miniszter, Gabriel Attali miniszterelnök és Carla Bruni korábbi first lady is.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.