Friss hírek

Az orosz-ukrán háború 767. napja - Az oroszok egyre csak lövik az ukrán infrastruktúrát, sok helyen nincs áram

Folytatódnak az orosz támadások az ukrán energetikai infrastruktúra kulcsfontosságú létesítményei ellen. Az ororszok drónokat és robotrepülőgépeket vetnek be, Ukrajna tíz régiója is tűz alá került.

Oroszország szisztematikusan tovább támadja Ukrajna fontos energetikai létesítményeit, vasárnap virradóra az ukrán hatóságok közlése szerint drónokat és manőverező robotrepülőgépeket vetettek be az oroszok.

Military training of Ukrainian army continues in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu via AFP

Nyugat-Ukrajnában, Lviv régióban legalább egy ember meghalt a támadások során, de lehet, hogy több az áldozat. Makszim Kozickij, a megye kormányzója Telegram-oldalán közölte, hogy folyik a romokat átvizsgálása, és a mentőegységek további áldozatokra bukkanhatnak. A támadás során egy kormányzati épületben keletkeztek károk.

Az ukrán légierő azt közölte, hogy a tizennégyből kilenc orosz rakétát és a tizenegyből kilenc drónt tudtak lelőni. Harkiv megyében, északkeleten egy 19 éves férfi halt meg, amikor egy légitámadás következtében felrobbant egy benzinkút.

Az ukrán belügyminisztérium tájékoztatása szerint az ország tíz régiója került tűz alá a napokban, legalább hatan megsebesültek, és áramkimaradások voltak az ország egyes térségeiben.

Az energetikát ért támadások miatt az Ukrenergo áramhálózat-üzemeltető szombaton arra kényszerült, hogy több régiójában leállítsa az áramszolgáltatást. Vasárnap arról számoltak be, hogy csak korlátozottan van áram Harkivban és Krivij Rihben.
Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója az közölte, hogy náluk tízezrek maradtak áram nélkül. Egy helyi erőmővet egy lelőtt drón törmelékei rongáltak meg.

Volodimir Zelenszkij húsvéti üzenete arról szólt, hogy „nincs olyan nap és éjszaka, amikor az orosz terror ne törekedne életünk tönkretételére”. Kijelentette, hogy az ukránok folytatják a védelmet.

Kitartunk, szellemiségünk nem adja fel, és tudja, hogy lehetséges elkerülni a halált. Az élet győzni tud!

– emelte ki.

Az orosz légierő is arról számolt be a másik oldalon, hogy masszív támadást intéztek az ukrán energia-infrastruktúra és gázipar ellen. A csapásokat precíziós, hosszú távú légi fegyverekkel és drónokkal hajtották végre. A célpontokat eltalálták, fennakadást okozva az ukrán védelmi ipar működésében, a fegyverek, felszerelések és lőszerek gyártásában és javításában.

 

21:25

Moszkva a terrormerényletek érintettjeinek kiadását követeli Ukrajnától

A Moszkva környéki koncertközpontban végrehajtott mészárlás nyomán Oroszország azt követeli Kijevtől, hogy adja ki az ellene végrehajtott terrormerényletek érintettjeit. A listán van az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU vezetője is.

16:23

Pörög a dob, döntött Putyin az újabb katonai sorozásról

Tavasszal újabb 150 ezer katonát hívnak be, de nem Ukrajnába. Folyik az új sorozás.

16:22

Dagesztánban kutatnak terroristák után az oroszok

Három embert vettek vasárnap őrizetbe. Újabb merényletektől tartanak, magas szintű a készültség.

ukrajna légitámadás Ukrajna energetika drónok
Kapcsolódó cikkek