A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) utalványára jogosultak a teljes árú Budapest-bérletet vásárló magánszemélyek, továbbá a kedvezményes árú Budapest-bérletet vásárló tanulók és nyugdíjasok.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az utalvány a BKK ügyfélközpontjaiban vehető át március 31-ig az érvényes bérlet vagy a tranzakcióazonosító és az adóazonosító jel (adóigazolvány vagy az adóazonosító jelről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított igazolás) bemutatásával. Az utalvány egy éven át használható fel bármilyen BKK-termék, illetve Pest vármegye- és országbérlet vásárlására.

A BKK kibővíti a kompenzáció mértékét azoknál a magánszemélyeknél – felnőtteknél és tanulóknál –, akik március 1-jén érvényes éves vagy szemeszterbérlettel rendelkeznek, és az agglomerációból ingáznak Budapestre, vagy Budapestről az agglomerációba.

A feltételeknek megfelelő éves bérlettel rendelkező felnőttek a bérletük lejártáig hátralévő időnek megfelelően havonta számított 8500 forint értékű BKK-utalványt vehetnek át. Hozzátették: ha valakinek például még hat hónapig érvényes a bérlete, hatszor 8500, azaz 51 ezer forint utalványra jogosult, amelyből a BKK saját jegyei, bérletei mellett Pest vármegye- vagy országbérleteket is vásárolhat a BKK értékesítési csatornáin keresztül. Az éves bérlettel rendelkező tanulók ugyanilyen számítás alapján havi 3000 forintos, a szemeszterbérletesek pedig 15 ezer forintos kompenzációra jogosultak.

Mától csökkentek a bérletárak – kiderült, kiket kompenzál a BKK az új tarifarendszer miatt

Március elsejétől a teljes árú budapesti havibérlet 8950 forintba kerül, és érvényes a főváros egész területén a MÁV, a Volánbusz, valamint a HÉV járatain is, a BKK-járatokon érvényes a Pest megyére váltott havi vármegyebérlet, valamint a havi országbérlet is. Az árcsökkenés érinti a félhavi, a negyedéves és az éves Budapest-bérleteket is, amelyek 5950, 26 850 és 99 950 forintba kerülnek. Tizennégy év alatt ingyenes lesz az utazás.