PR cikk fotó
Fotó: bigstock.com

A vashiányos vérszegénység olyan állapot, amikor a szervezetben túl kevés a vörösvértest a vashiány miatt.

A szervezet vasat használ a vörösvérsejtek előállítására, amelyek oxigént szállítanak a szervezetben.

Elegendő vas hiányában előfordulhat, hogy túl kevés az egészséges vörösvértest ahhoz, hogy elegendő oxigént szállítson a szervezet a szükségleteinek kielégítéséhez.

Ennek a helyzetnek az eredményét vashiányos vérszegénységnek nevezik, ami miatt az ember rendkívül fáradtnak és kifulladtnak érezheti magát.

Mi az az anémia?

Az anémia, vagy más néven vérszegénység olyan vérbetegség, amelyet az egészséges vörösvértestek vagy hemoglobin hiánya jellemez.

A hemoglobin a vörösvértestek azon része, amely az oxigénhez kötődik.

Ha a szervezetben nem kering elegendő hemoglobin, nem jut elegendő oxigén sem a test minden részébe.

Ennek eredményeként előfordulhat, hogy a szervek és szövetek nem működnek megfelelően, és az ember fáradtnak érezheti magát.

A vashiányos vérszegénység akkor fordul elő, ha a szervezetben nincs elég vas a szükséges hemoglobin előállításához.

Mi okozhatja ezt az állapotot?

A vashiányos vérszegénység közvetlenül kapcsolódik a szervezet vashiányához. A vashiány kialakulásának oka azonban változó lehet.

Íme néhány gyakori ok:

  • rossz étrend vagy nem elegendő vas az étrendben
  • vérveszteség
  • csökkent vasfelvételi képesség
  • terhesség

Szegényes étrend

A vashiányos étrend a vashiány kialakulásának egyik vezető oka.

A vasban gazdag élelmiszerek, például a tojás és a hús ellátják a szervezetet a hemoglobin termeléséhez szükséges vas nagy részével. Ha az ember nem eszik eleget vasellátásának fenntartásához, vashiány alakulhat ki.

PR cikk fotó
Fotó: bigstock.com

Vérveszteség

A vas elsősorban a vérben található, mivel a vörösvértestekben raktározódik. Vashiány léphet fel, ha egy személy sok vért veszít egy sérülés, szülés vagy erős menstruáció következtében.

Egyes esetekben a krónikus betegségek vagy egyes rákos megbetegedések miatti lassú vérvesztés vashiányhoz vezethet.

Csökkent vasfelvételi képesség

Vannak, akik nem képesek elegendő vasat felvenni az ételből. Ennek oka lehet a vékonybél problémája, például cöliákia vagy Crohn-betegség, vagy ha a vékonybél egy részét eltávolították.

Terhesség

Az alacsony vasszint gyakori probléma a terhes nők esetében. A növekvő magzatnak sok vasra van szüksége, ami a megfelelő pótlás nélkül vashiányhoz vezethet.

Ezenkívül egy terhes nő testében megnövekedik a vérmennyiség. Ez a nagyobb mennyiségű vér több vasat igényel a szükségletek kielégítéséhez.

Rizikó faktorok

Néhány embercsoportnál nagyobb a vashiányos vérszegénység kialakulásának kockázata.

A veszélyeztetett csoportok a következők:

Vegetáriánusok: Az olyan emberek, mint például a vegetáriánusok, akik növényi alapú étrendet követnek, vashiányban szenvedhetnek. Ennek leküzdésére feltétlenül fogyasztaniuk kell vasban gazdag élelmiszereket, például babot vagy dúsított gabonaféléket.

Nők: A havi menstruációs ciklus a nőket és a tinédzser lányokat a vashiány fokozott kockázatának teheti ki.

Véradók: A rendszeresen vért emberek növelik vashiány kialakulásának esélyét. Ennek oka a gyakori vérveszteség.

Csecsemők és gyermekek: A koraszülöttek és az alacsony születési súlyúak ki vannak téve a vashiány kockázatának. Ezenkívül azok a csecsemők, akik nem jutnak elegendő vashoz az anyatejjel, nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Hasonlóképpen, a növekedési rohamokon áteső gyermekeknél fokozott a vashiány kialakulásának kockázata. A vashiány elkerülése érdekében fontos, hogy a gyermekek változatos és tápanyagban gazdag ételeket fogyasszanak.

Tünetek

A vashiányos vérszegénység kialakulása gyakran hosszú ideig tart. Sok esetben az emberek nem is tudják, hogy vérszegények, amíg a tüneteik nem lesznek súlyosabbak.

Egyes esetekben a vashiány beavatkozás nélkül is javulhat, mivel az ember helyzete megváltozik, például a nők esetében a szülés után újra normalizálódhat a helyzet.

A vashiány esetén a következő tüneteket tapasztalhatod:

  • általános gyengeség
  • szédülés
  • rendkívüli fáradtság
  • gyors szívverés
  • törékeny körmök
  • sápadtabb bőr
  • mellkasi fájdalom
  • légszomj
  • fejfájás
  • hideg kezek és lábak
  • a nyelv fájdalma vagy gyulladása
  • rossz étvágy, különösen gyermekeknél

Komplikációk

A vashiányos vérszegénység enyhébb eseteiben valószínűleg nem alakulnak ki veszélyesebb tünetek, mint a fent leírtak. Azonban további szövődmények léphetnek fel, ha a vashiányos vérszegénységet nem kezelik.

A lehetséges szövődmények a következők:

  • lassú növekedés és fejlődési késések gyermekeknél és csecsemőknél
  • szívproblémák, beleértve a szívelégtelenséget vagy az oxigénhiányt kompenzáló szívmegnagyobbodást
  • terhességi szövődmények, beleértve az alacsony születési súlyt és a koraszülés fokozott kockázatát

Kezelés és önmenedzselés

A vashiányos vérszegénységet általában kétféleképpen kezelik: növelik a vasbevitelt és/vagy kezelik az alapbetegséget, ami a hiányt okozta.

Az orvosok javasolhatják a vas-kiegészítők használatát a vasbeviteli szint korrigálása érdekében. A kiegészítők gyakran vény nélkül kaphatók.

A megnövelt vas-mennyiség mellett érdemes a C-vitamin mennyiségét is megnövelni, hiszen hozzájárul a vas felszívódásához. A vasban gazdag élelmiszerek közé tartozik a bab, a vörös hús, a szárított gyümölcsök, a vassal dúsított gabonafélék és a borsó. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a citrusfélék, a leveles zöldségek és a brokkoli.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318096