A szén-monoxid a tüzelőberendezéssel rendelkező háztartások egyik legfőbb veszélyforrása. Ne feledjük, hogy színtelen, szagtalan, íztelen mérgező gázról beszélünk, amely nem véletlenül érdemelte ki a csendes gyilkos elnevezést. A szén-monoxid-mérgezés felismerését nehezíti, hogy a tünetei nagyban hasonlítanak más betegségek tüneteihez; rendszerint általános rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság jelentkezik. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás és halál állhat be.

Fotó: Pixabay

Ne feledjük, kiemelten fontos a tüzelőberendezések megfelelő tervezése és kivitelezése, valamint időszakos ellenőrzésük. Kérjük szakember segítségét, akinek szakértelme garancia a megfelelő és biztonságos működésre. Gondot kell fordítani a tüzelőberendezések felületének karbantartására is. 

A levegőben szálló por és egyéb szennyeződések képesek eltömíteni a különböző réseket, amelyek jelentősen gátolják az égéstermék elvezetését.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a kémény állapota a megfelelő égéstermék-elvezetés alapfeltétele. A füstgázok károsító hatása miatt a kéményekben vakolat- és tégladarabok jelenhetnek meg, illetve darázs- és madárfészkek nehezíthetik meg az égéstermékek távozását. Ezért kiemelten fontos, hogy a fűtési szezon előtt ellenőriztessük a kémények állapotát. Amennyiben a nyílt égésterű hőtermelő berendezésből származó égéstermék nem tud megfelelően távozni a kéményen keresztül, visszaáramlik a lakrész levegőjébe, akár jelentős mennyiségű szén-monoxidot szállítva.

Ha nyílt égésterű tüzelőberendezést használunk, amely a szoba levegőjéből táplálkozik oxigénnel, mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő légcseréről. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a napjainkban használatos korszerű nyílászárók olyan mértékű zárással rendelkeznek, amelyek ellehetetlenítik a lakás lassú légcseréjét. Minél kevesebb az oxigén, az égés annál tökéletlenebb lesz, emiatt a kémény sem képes az égéstermékek megfelelő elszállítására. 

Ezért tartsuk szem előtt: ha nyílt égésterű berendezést használunk, szellőztessünk gyakran, különösen abban az esetben, ha a nyílászáróink jó légzárást biztosítanak!

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a lakásban használt egyes berendezések képesek befolyásolni a légtérben uralkodó légnyomást; ilyenek egyebek között a szárítógépek, a konyhai páraelszívók, klímaberendezések is. Ezek a berendezések megfordíthatják a kéményben az égéstermékek áramlási irányát, aminek következtében mérgező anyagok juthatnak a szoba levegőjébe. 

Jó hírként közölhető, hogy egyre több háztartásban kapnak helyet a szén-monoxid-érzékelő berendezések. Általánosan kimondható, hogy a riasztóval ellátott háztartásokban sokkal alacsonyabb a mérgezések és a halálesetek száma; a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint egyes években nem történt haláleset olyan háztartásban, ahol működő szén-monoxid-érzékelő volt elhelyezve. Ezek a berendezések rendkívül fontos szerepet játszanak a színtelen, szagtalan, íztelen gáz felderítésében, éppen ezért rendkívül fontos a megfelelő telepítésük, illetve a működőképes állapotuk ellenőrzése.