Nemrég fogalmazta meg és fogadta el Szikszó Képviselő Testülete ambiciózus városfejlesztési stratégiáját, egy modern, a gazdaságával is erőt mutató, lélekszámában jelentősen növekvő, vonzó lakóhely és a slow fejlesztési elvek mentén korszerűsödő, kreatív turizmusteremtésre épülő vendégfogadó, vendégszerető kisváros vízióját. Mindezekről Sváb Antal polgármester és dr. Piskóti István alpolgármester tájékoztatta munkatársunkat.

Fotó: Sixo Kft.

A múlt nemcsak kötelez, lehetőséget is ad

A város érdekes, figyelemre méltó szerepekben volt a történelem egyes korszakaiban, a közeli múlt és jelen időszakában egyaránt. Európai hírűvé az 1588-as Rákóczi Zsigmond által a törökök ellen vezetett hadi győzelem tette Sixo városát, amelyet a „kígyójárvány” története és más mondák fűszereztek. Az 1568-as szikszói református zsinatnak köszönhető, hogy az úrvacsora szertartásában ostya helyett a kenyér szolgál. Thököly Imre 1679 évi szikszói győztes csatájának súlyát az is jelzi, hogy a Hősök terei szobránál életéből ez lett kiemelve. A múlt század nagy háborúinak következményei néhány évtizedre Abaúj (Torna)-vármegye székhelyévé emelték, megerősítve – a Miskolchoz való rendkívüli közelsége ellenére – térségi kötődéseit.

Gazdaságfejlesztési fordulat – megvalósuló „infrastruktúra-nagyprojektek”

A 2010-es évek elején a városba települt, mára világcéggé fejlődött energiaital- és üdítőgyártó cég új munkahelyeket, gazdasági erőt, és a Xixo márkanévválasztással a városhoz kapcsolódó tudatos „áthallással” ismertséget, városfejlesztési lehetőséget teremtett. Az „ipart, iparterületet mindenüvé” hibás stratégiai elvet 2019-ben módosították, megszüntetve a belterületi próbálkozásokat, megvalósítva az egy koncentrált iparterület kialakításának tervét. Az első ütemben 18,2871 majd összességében 50 hektár önkormányzati tulajdonú iparterület várja a befektetőket, az igényeknek megfelelő telekkialakítással. A városi vízhálózat is megújult, és folyik az új lakossági és ipari szennyvíztisztítók építésével a hálózatfejlesztés, valamint az elektromos energia ipari teljesítményének növelésére irányuló nagy alállomás, transzformátorok létesítése is tucatnyi milliárdos kormányzati céltámogatások támogatásával.

Már megérkeztek az első befektetők

Az első épület – a kétszer-ötszáz négyzetméteres üzemcsarnok, kapcsolódó többszintes irodai tömbbel – építése már az utolsó simításoknál tart. Az iparterület kialakításának kezdete óta folyamatos a befektetői érdeklődés. Megvan már a csarnokok bérlője, amely cég ezentúl saját, további csarnokberuházást is tervez. Megtörtént a szerződéskötés az osztrák tulajdoni hátterű cég nemzetközi logisztikai bázisának létesítésére, amelynek az építése néhány hónapon belül kezdődik.

Társasház és lakópark, óvodabővítés, fürdőfejlesztés, e-sport-klub, piactér – előtérben az életminőség és a turizmusteremtés

Az elmúlt két év projektjeinek és pályázatainak eredményes előkészületei mára a lakóhelyi életfeltételek, szolgáltatások bővítésére irányulnak. A szabadidőközpont területén befejeződött a sportcsarnok felújítása, és kivitelezés, előkészítés alatt a két fürdőmedence. Ugyanabból a pályázatból elsősorban a fiatalok számára készülő e-sport-központot, „találkozóhelyet” épít a város. Új helyen, nagyobb helyi piacot alakítanak ki. Még ez évben indul a várost a Hernád folyóval újra „járható” úttal összekötő fejlesztés is.