2023. február 1-jétől vette át a Mol Petrolkémia vezérigazgatói posztját, valamint a Mol Csoportszintű Vegyianyagok Üzletág ügyvezető igazgatói feladatait. Beszélne a váltás körülményeiről?

Egy évtizede már, hogy csatlakoztam a Mol Csoporthoz. Több csoportszintű pozíció után két évig a magyarországi logisztika szervezetet irányítottam, majd 2021 elején a Dunai és Zalai Finomítók igazgatója lettem. Az ott eltöltött idő alatt zajlott előbbi történetének legkomplexebb, sikeresen lebonyolított nagyjavítása, amelynek köszönhetően sikerült biztosítani az áruhiánnyal küzdő országos, valamint régiós üzemanyagpiac ellátását. A Mol Petrolkémiánál a poliol-komplexum indulása és az újonnan gyártott termékek piacra bevezetése miatt hasonlóan összetett folyamatok zajlanak. A megüresedett vezérigazgatói, valamint ügyvezető igazgatói posztra olyan emberre volt szükség, aki dolgozott már a Downstream (finomítás és petrolkémia) értéklánc több területén, van tapasztalata komplex projektek levezénylésében és irányított nagy létszámú szervezetet. Úgy gondolom, a fentiek alapján esett rám a választás.

PR cikk kép
Fotó: nanasipal / Mol Petrolkémia

Milyennek látja a vegyipar jelenlegi hazai és nemzetközi helyzetét? A kedvezőtlen gazdasági folyamatok milyen mértékben befolyásolták a Mol eredményeit?

Aki kicsit is jártas a vegyiparban, az tudja, hogy ez az ágazat rendkívül érzékeny, ciklikus iparág, ki van téve a gazdaság általános állapotának. A Mol Petrolkémia számára az európai gazdaság dinamikája a legmeghatározóbb, hiszen termékeink közel 100 százalékát az Európai Unió tagállamaiban értékesítjük.

Az orosz–ukrán háború okozta gazdasági sokk az európai vegyipart különösen érzékenyen érintette. Egyrészről jelentős kereslet-visszaeséssel nézünk szembe gyakorlatilag minden szegmensben. Másrészről a vegyipar egy nagyon energiaintenzív iparág, így az elszálló gáz- és  villamosenergia-árak nemcsak a költségeinket növelik, de Európa nemzetközi versenyképességét is csökkentik, teret engedve ezzel a jelenleg olcsóbb ázsiai importnak.

A ciklikusság és a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági környezet az eredményeinkben is tükröződik. Míg 2021-ben a petrolkémia volt a Mol Downstream zászlóshajója, az idei év első negyedévében negatív volt a hozzájárulásunk az üzletág eredményéhez.  

A poliolgyár indulása gyógyírt jelenthet erre a kihívásokkal teli gazdasági környezetre? Milyen fázisban van a gyár építése, indulása?

Az európai gazdaság lassulásával a polioltermékek iránti kereslet is csökken, míg a gyártás hasonlóan energiaintenzív. Ennek megfelelően rövid távon nem számolunk jelentős eredmény-hozzájárulással. Egy ilyen üzem építésével azonban a Mol évtizedekre tervez, és ahogy a petrolkémiában szokták mondani, a beruházások pár év alatt megtérülnek, a kérdés csak az, hogy mikor van az a pár jó év.

A beruházás elindításakor elsődleges célunk volt, hogy tovább növeljük a vegyipari integrációnkat, mozduljunk el az úgynevezett commodity termékektől és kerüljünk közelebb a végfelhasználókhoz a propilén-értékláncon. Ez a cél nem változott, és most már nagyon közel vagyunk, hogy elérjük.

Jelenleg a poliol üzemegységei a kivitelezést követő üzembehelyezési fázisba léptek. Egyes kiszolgálóüzemek és a féltonnás kísérleti poliolüzem esetén már üzemeltetési fázisról beszélhetünk. Utóbbi esetén május 13-án mérföldkőhöz értünk, sikeresen megkezdtük a propilén-oxid, a poliolgyártás legfontosabb alapanyagának beadagolását. Amennyiben sikeresek a gyártási próbák, az év második felében megkezdhetjük a nagyüzemi termékek próbagyártását és a kulcsvevőink felé történő kiszállítást tesztelési és termékelfogadási célból. Ez egy igen hosszú és komplex folyamat. Egy termék elfogadása átlagosan 3-5 hónapot vesz igénybe.

A poliolkomplexummal egy időben a propiléngyár építése is halad. A gyár kiviteli tervezési munkái 70 százalékos készültségben vannak, az építészkivitelezési munkák készültsége közel 50 százalékos, a beszerzési munkák pedig majdhogynem befejeződtek. Terveink szerint 2024 második felében indulhat a gyártás, biztosítva ezzel a poliolhoz szükséges propilén-alapanyagot.

PR cikk kép
Fotó: Mol Petrolkémia

Milyen hatással vannak a Mol Csoportra az említett beruházások? 

Azzal, hogy ezeket a beruházásokat elvégezzük, a Mol nagy versenyelőnyre tett szert, hiszen a régió első olyan cégcsoportjává vált, amely a kőolaj kitermelésétől egészen a poliol előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát. Mindezt úgy, hogy a modern technológiának köszönhetően sokkal kevesebb melléktermékkel jár majd a gyártási folyamatunk.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye eddig is a vegyipar fellegvára volt, ezzel a fejlesztéssel még tovább erősítjük a vegyipar tradicionális jelenlétét.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett gondolom szükséges a megfelelő szaktudású munkaerő biztosítása is. Hogyan kívánják ezt biztosítani?

A mai magyarországi munkaerőpiacon nem elég csak versenyképes jövedelmet és kitűnő munkafeltételeket biztosítani, meg kellett találnunk annak a módját, hogy kitűnjünk a versenytársaink közül. Mi ezt a versenyelőnyt a képzési rendszerünkben látjuk. Az elmúlt években nagyon komoly energiát fektettünk egy belső karrierútmodell, valamint képzési rendszer kifejlesztésébe, hogy a meglévő munkatársak fejlődését garantáljuk. Annak érdekében pedig, hogy a szakmai utánpótlást is biztosítani tudjuk, 2017-ben elindítottuk középfokú duális szakképzéseinket, amit azóta felsőfokú duális képzésekkel bővítettünk több szakmában is. A kibővült képzési paletta miatt az infrastruktúra bővítése is szükségessé vált, ezért korszerű, új tanműhelyeket alakítottunk ki.

PR cikk kép
Fotó: Mol Petrolkémia

A Mol Petrolkémiáról sokaknak a stabilitás és kiszámíthatóság jut eszébe. Az új, fenntarthatósági célok és stratégia bevezetése mellett mekkora szerepe lehet a tradícióknak egy ilyen nagy vállalat működésében?

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a 2023-as év a múlt és a jövő találkozásáról szól, hiszen a poliol-gigaberuházás tervezett zárása mellett az idén ünnepeljük fennállásunk 70. évfordulóját. A jubileum alkalmából több különlegességgel készülünk azért, hogy múltunkat, hagyományainkat méltóképp ünnepeljük meg. Tesszük mindezt együttműködve Tiszaújvárossal, hiszen az MPK és a város története hét évtizede elválaszthatatlanul összeforrt. Ünnepi eseményeinkre meghívjuk volt és jelenlegi kollégáinkat is, hiszen az ő elhivatottságuk nélkül ma nem tartanánk ott, ahol vagyunk, nem tűzhettünk volna ki olyan célokat, amelyek a Mol Petrolkémiát Közép-Európa piacvezető vegyipari vállalatává tették, és mely nélkül nem tervezhetnénk hosszú távra. Ahogy a vállalatnál mondjuk: „Együtt építettük, együtt folytatjuk”.