Drónokkal a mezőgazdaságban

Az idei Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón és Élményprogramon részt vevő Drone Agro Kft. az új mezőgazdasági technológiák egyik jeles képviselője.

A Drone Agro Kft. DJI fejlett technológiája és integrált mezőgazdasági menedzsment rendszere intelligens adatgyűjtést és elemzést biztosít a területtervezéshez, a növénytermesztéshez, valamint a növényvédelmi folyamatok kivitelezéséhez. A precíziós növénytermesztés legmodernebb eszközeinek számító mezőgazdasági drónok nemcsak a monitorozási feladatok és az adatok begyűjtése során, hanem kijuttatási eszközként, a termőföld gondozásakor is modern megoldásokat kínálnak.

PR cikk kép
Fotó: KB PLANET

„A mezőgazdasági dróntechnológiának köszönhetően a gazdálkodók valós képet kaphatnak növénykultúrájuk állapotáról, így akár célzott, lokális kezeléseket is végrehajthatnak a termés növelése érdekében, taposási kár nélkül. A drónok akkumulátorainak töltéséhez aggregátorokat alkalmazunk, melyeknek jelentősen kevesebb az üzemanyagigényük, mint egy traktor által vontatott permetezőnek, valamint napenergiát is lehet használni, ha a terület a telephely közelében található. A drónos permetezés során a felhasznált víz mennyisége a növényvédőszer kijuttatásakor csupán a töredéke lesz a hagyományos permetezésének, megőrizve ezzel az egyre fontosabbá váló vízkészleteket a jövő nemzedéke számára” – vallják a Drone Agro szakemberei.

Az új dróntechnológiának nincs szüksége arra, hogy a régmúlt hagyományaira építsen a hatékonysága érdekében. Ezzel szemben a régi tudás eszközeit ötvöző biogazdálkodás tudásintenzív ágazat, ahol a fenntarthatóságot összhangba kell állítani a termelékenységgel, a talaj megművelésétől kezdve egészen a tányérunkig eljutó élelmiszerig.

PR cikk kép
Fotó: KB PLANET

A farm, ahol élünk

Az idei Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón és Élményprogramon találkozhatnak azokkal az elhivatott fiatalokkal, akik egy generációváltással ökológiai gazdálkodásba kezdtek a Csoroszlya Farmon. Céljuk, hogy a természettel összhangban olyan minőségben termeljenek, hogy ennek a talajban élő mikrobáktól kezdve, a növényeken át a fogyasztókig, mindenki a nyertese legyen. Gazdaságukban elsősorban szántóföldi növénytermesztéssel, gyümölcs- és burgonyatermesztéssel foglalkoznak.

PR cikk kép
Fotó: KB PLANET

Gazdából molnár

„Régi álmunk, hogy a gondosan megtermelt biogabonánkat saját magunk dolgozzuk fel, és a hazai piacon értékesítsük. 2018-ban kutatómunkába kezdtünk, hogy megtaláljuk azt a malmot, amellyel kompromisszumok nélkül a legjobb minőségű lisztet tudjuk őrölni. Egy évvel később Franciaországban találtunk rá arra a technológiára, amely a biogazdaságunk szellemiségéhez, szaktudásához és üzemméretéhez szükséges. Malmunkat – az Astrie-szellemiségben – Philipp Lauzes-ék készítették és helyezték üzembe 2020-ban. Ez a technológia és gondolatvilág ma már egy olyan francia „gazda–molnár–pék” hálózatnak az alappillérre, ahol a fajtamegőrzéstől kezdve, az ökológiai gazdálkodáson át a végtermékig a malom, a kovász és a kenyér együttesen van jelen. Nagy öröm számunkra, hogy ebbe a hálózatba a magyar „gazda–molnár–pék” együttműködésen keresztül csöppentünk bele, és úgy látjuk, hogy az itthoni kezdeményezés a legjobb úton halad afelé, hogy mindez a hazai gasztronómiát és agroökológiát is kiteljesítse” – vallják az alapítók.

A hiteles és pozitív példák zárásaként, íme, egy biztató történés, amely a jövő hazai gazdaságát tovább erősítheti. A nemrégiben elindult új tanévben több mezőgazdasági szakközépiskolában is háromszoros volt a túljelentkezés, ami azt bizonyítja, hogy a fiatalok vonzónak találják a modernizált mezőgazdaságot, és élhető jövőt látnak benne. Így legyen!

PR cikk kép
Fotó: KB PLANET

Látogass el a Planetre!

Ha szeretnéd személyesen is megismerni a természetközpontú, valamint a tevékenységükben a régi és az új tudást ötvöző további magyar gazdálkodókat és vállalkozókat, látogass el a régió legnagyobb fenntarthatósági rendezvényére, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expóra és Élményprogramra, melynek szervezője a Kék Bolygó Alapítvány. Az esemény különleges élményeket, tartalmát és látványvilágát tekintve is kiemelkedő kiállítást, kézzelfogható megoldásokat, szakmai programot és interaktív játékokat kínál a fiatalabb generációnak, a nagyközönségnek és az üzletnek egyaránt.

Találkozzunk 2023. szeptember 27. és október 1. között a Hungexpon!

További részletek: planetbudapest.hu