A japán Toshiba cég azt tervezi, hogy két független vállalatra válik szét, és nem háromra, ahogy azt korábban jelezte – jelentették be a cég részvényeseinek hétfőn kezdődött kétnapos közgyűlésén. A vállalatvezetés a részvényesek nyomására változtatta meg korábbi tervét.

Ezenkívül a Toshiba azt is bejelentette, hogy 

eladja a Toshiba Carrier Corp. légkondicionáló berendezéseket gyártó társaságban meglévő 60 százalékos részesedését vegyesvállalati partnerének, az amerikai Carrier Global Corp.-nak, körülbelül 100 milliárd jenért (870 millió dollárért).

A Toshiba novemberben jelentette be azt a tervét, hogy a 2023 áprilisától kezdődő 2023-as pénzügyi évben az infrastrukturális szolgáltató, illetve nehézipari berendezéseket előállító vállalatait leválasztja, önálló részvénytársaságokká alakítja, más vagyonelemei – így például a csipgyártó Kioxia Holdings Corp. 40,6 százalékos részesedése – a harmadik cégnél maradnak, amely megtartja a Toshiba nevet.

A részvényesek ugyanakkor úgy vélték, hatékonyabb lenne, ha az eredeti tervben szereplő első két ágazat egyben maradna, és így csak két részre válna szét a vállalat.