A vártnál négy centtel magasabb, 77 centes egy részvényre jutó nyereséget (EPS) ért el a tavalyi utolsó negyedévben az izraeli Teva, miközben bevételei 8 százalékkal, 4,1 milliárd dollárra zuhantak, 200 millióval az elemzők becslésétől is elmaradva. A világ legnagyobb generikus gyógyszergyártója egy évvel korábban még csupán 68 centes nettó eredményről jelentett.

Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP

A profitbővülés főként a Huntington-kór kezelésére szolgáló Austedo és a migrén ellen szedett Ajovy növekvő észak-amerikai értékesítésének köszönhető, ami ellensúlyozta a generikus gyógyszerek piacvesztését.

A cég idén 2,40-2,60 dolláros EPS-re és 15,6-16,2 milliárd dolláros bevételre számít, szemben a tavalyi 2,58 dolláros EPS-sel és 15,9 milliárdos forgalommal.

Az opioid-botrányhős Teva egyébként éppen ezen a héten kötött egy 225 millió dolláros megállapodást a függőséget okozó fájdalomcsillapító texasi áldozatainak kártérítésére. "Továbbra is minél le szeretnénk zárni ezt az ügyet, hogy végre a betegekre koncentrálhassunk" - mondta Kare Schultz, vezérigazgató.