A nyersolaj határidős jegyzése hétfőn 1,1 százalékkal, hordónként 91 dollárra esett  New Yorkban, miután zsinórban 7 héten át emelkedett, és ezalatt közel 30 százalékkal értékelődött fel.

Fotó: George Frey / AFP

A hirtelen pálfordulást a Bloomberg szerint az váltotta ki, hogy kedden folytatódnak Bécsben az iráni nukleáris tárgyalások, amelyek eredményeként a szankciókkal sújtott ország visszatérhet a globális olajpiacra. Pénteken az Egyesült Államok több olyan mentességhez járult ugyanis hozzá, amelyek lehetővé teszik Irán polgári célú nukleáris tevékenységét, ily módon segítve a diplomáciai erőfeszítéseket.

„Az esetleges iráni szállítások fényében a nyersolaj a múlt heti rali után túlvásároltnak tűnik, ami arra készteti a kereskedőket, hogy tartsanak egy kis szünetet” - mondta Rob Haworth, a U.S. Bank Vagyonkezelő részlegének befektetési stratégája. A nyersolajra kötött határidős ügyletek jegyzése egyébként is egy kissé előreszaladt a fundamentumokhoz képest – tette hozzá.

Fiona Boal, az S&P Dow Jones nyersanyagokért és reáleszközökért felelős vezetője szerint az árak egy darabig most helyben maradhatnak, de mindenképpen fennállnak a felfelé irányuló kockázatok, mivel a kereslet hihetetlenül masszív.