Egy héttel a Facebook betiltása után az Instagram közösségi oldalt is blokkolják Oroszországban – írja a The Verge.

Az orosz Roszkomnadzor kommunikációs ügynökség a döntést a Meta március 11-i határozatával indokolta, miszerint a cég engedélyezte az orosz állampolgárok elleni erőszakra való felhívások közzétételét a Facebookon és az Instagram felületein.

Ukrajna orosz megszállása miatt átmenetileg engedélyeztük a politikai véleménynyilvánítás olyan formáit, amelyeknormális esetben sértik a szabályainkat. Ennek ellenére az orosz civilek elleni erőszakra való felhívásokat továbbra sem engedélyeztük

– jelentette ki Andy Stone, a Meta szóvivője.

Az orosz kormány döntése nem tesz említést arról, hogy az orosz oligarchák is előszeretettel használták az oldalt a háború elleni kiállásra. 

A hatalmas követőtáborral rendelkező oligarchák gyermekei is felszólaltak a háború ellen az Instagram felületén, például a milliárdos Roman Abramovics lánya, Sofia Abramovics is, aki bejegyzésében kiemelte, hogy "a Kreml propagandájának legnagyobb hazugsága, hogy az oroszok többsége Putyin mellett áll". Oleg Tinkov orosz bankár, aki egy időben a 15. leggazdagabb ember volt hazájában, szintén háborúellenes posztot osztott meg oldalán.

A blokkolás március 14-én lép életbe, és az orosz állami médiaügynökség, a RIA Novosztyi jelentése szerint a szintén Meta tulajdonában lévő WhatsApp üzenetküldő platformra nem vonatkozik.