A keddi zuhanás után szerdán levegőhöz jutottak az európai börzék. Amikor a pesti tőzsdén befejeződött a kereskedés, a DAX és a francia CAC 40 ugyan enyhe mínuszban állt, ám a londoni, a milánói és a madridi index néhány tizedszázalékkal előző napi záróértéke felett járt. Mintegy 0,6 százalékkal feljebb kapaszkodott a BUX is, a hazai parkett legfontosabb tőzsdemutatója 42 116 ponton zárt. A magyar részvénypiac forgalma meghaladta a 16 milliárd forintot.

MNB egyhetes betét change rate index befektetés investment strategy stratégia money pénz growing növekedés growth value of stock tőzsde or deposit metaphot, investment concept, 3d render billboard banner template mockup with place for text and logo
Fotó: Shutterstock

A Kanadából jó hírt kapó Richter Gedeon vezette az emelkedést 2 százalékos drágulással. A gyógyszerrészvény 1,8 milliárd forintos forgalmat követően 6660 forinton búcsúzott a tőzsdenaptól. Az OTP részvényei 9,8 milliárd forint értékben cseréltek gazdát, árfolyamuk 1,7 százalékkal, 10 610 forintra nőtt. Süllyedt viszont, mégpedig 0,7 százalékkal, 2980 forintra a közgyűlés előtt álló Mol kurzusa, míg a Magyar Telekom 0,6 százalékkal, kereken 400 forintra gyengült.

A kisebb kapitalizációjú cégek részvényei közül csaknem 5 százalékkal, 316 forintra zuhant a CIG Pannónia záróértéke, míg a Delta Technologies 4,6 százalékot veszített értékéből, és 38 forinton zárt.

A hazai fizetőeszköz visszakorrigált napközbeni jelentős gyengülését követően. Az euróért este 378,5 forintot, az amerikai dollárért 358,7 forintot adtak.