Az amerikai AbbVie gyógyszeripari vállalat szerdán bejelentette, hogy a Kanadai Egészségügyi Hatóság (Health Canada) engedélyezte felnőttek számára aRichter kutatói által kifejlesztett Vraylar monoterápiában történő alkalmazását az I. típusú bipoláris betegség mániás, kevert és depressziós epizódjainak akut kezelésére, továbbá a skizofrénia kezelésére szintén felnőttek számára.

Mintegy 2,2 százalékra becsülik azon kanadai polgárok arányát, akik életük során tapasztalják az I. típusú bipoláris betegség tüneteit. A skizofrénia pedig mintegy 300 ezer kanadai beteget érint.

Fotó: Róka László/MTI

Újabb fontos mérföldkő jelzi azt, hogy az I. típusú bipoláris betegségben és skizofréniában szenvedő betegek számára a cariprazine globális kezelési alternatívát nyújt – mondja Greiner István, a Richter K+F igazgatója. 

A termék fő piaca az Egyesült Államok, az ottani értékesítési adatokról pénteken számol be az AbbVie. A Richter részvények szerdán mínuszban is jártak, de a bejelentést követően már több mint 3 százalékos pluszban kereskednek a részvényekkel.