Az idegenforgalmi kiadások nagymértékben csökkentek Kínában az ezen a héten megrendezett Csingming fesztivál ideje alatt. Ennek oka a koronavírus-fertőzés folyamatos terjedése a világ második legnagyobb gazdaságában.

A hivatalos adatok szerint 30 százalékkal kevesebbet költöttek a turisták a háromnapos ünnep alatt, mint egy évvel korábban. A turizmus jelenleg nem igazán működik Kínában az utazási korlátozások miatt, illetve több város is le van zárva a járvány elleni védekezés érdekében. A legnagyobb közülük Sanghaj.

Fotó: Amazing_world_Taste / pixabay.com

A Csingming fesztivált magyarul Sírseprő napra lehetne lefordítani. Ez számít a kínai halottak napjának. Ilyenkor sokan utaznak az országon belül, hogy szeretteik és barátaik nyughelyeit felkeressék. Ez a háromnapos ünnep hagyományosan fellendíti a fogyasztói forgalmat. 

Az idei ünnep április 3. és 5. között zajlott. A kulturális és turisztikai minisztérium közölte, hogy ez idő alatt az utazók 18,78 milliárd jüant költöttek (2,95 milliárd dollárt), ami 30,9 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A belföldi utazások regisztrált száma 26 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit.