Hírek

USA: Egy atomháborút nem lehet megnyerni

Az amerikai külügyminisztérium kedden hevesen bírálta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter harmadik világháború veszélyével kapcsolatos kijelentéseit, mondván az ilyen, nukleáris konfrontációval kapcsolatos könnyelmű nyilatkozatok a felelőtlenség csúcsát jelentik.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szintén bírálta az orosz diplomácia vezetőjének korábbi nyilatkozatát.

Ezek a kijelentések nem segítenek a jelenlegi helyzeten

– jelentette ki Kirby.

KIRBY, John
Fotó: Andrew Harnik / MTI/AP

Nukleáris háborút nem lehet megnyerni és ezért nem is szabad ilyet megvívni. Nincs semmi alapja annak, hogy a jelenlegi konfliktus Ukrajnában odáig fajuljon

- tette hozzá.

Szergej Lavrov hétfő este az orosz állami televízió A nagy játszma című műsorában azt hangoztatta, hogy reális veszélye van a harmadik világháború kitörésének.

az, hogy a NATO-tagországok ilyen fegyvereket küldenek Ukrajnába, szerinte azt is jelenti, hogy a "lényegében bekapcsolódott" az Ukrajnával vívott háborúba Oroszországgal szemben

– fogalmazott az orosz külügyminiszter. Erről korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Lavrov szerint a NATO háborút folytat Oroszországgal szemben

Jelentős a kockázata annak, hogy nukleáris fegyverek alkalmazása révén eszkalálódik a konfliktus.

 

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 17: (----EDITORIAL USE ONLY â MANDATORY CREDIT - " RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian Foreign Minister Sergey Lavrov and Minister of Foreign Affairs and International Cooperation of the United Arab Emirates Abdullah bin Zayed Al Nahyan (not seen) hold a joint press conference after their meeting in Moscow, Russia on March 17, 2022. (Photo by Russian Foreign Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy az orosz hadművelet nyomán Lengyelországba áthelyezett amerikai diplomáciai misszió egyes tagjai kedden visszatértek a nyugat-ukrajnai Lviv városába. Hírügynökségek felidézték, hogy csaknem két héttel az orosz inváziót megelőzően a kijevi amerikai nagykövetséget evakuálták, a diplomáciai képviselet egy részét Lviv városába költöztették, mielőtt áttették volna Lengyelország területére.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az Ukrajnával határos moldovai szakadár Dnyeszter-melléken történt támadásokkal összefüggésben arról beszélt, hogy Oroszország a régió destabilizálásával próbálkozik. Szerinte Moszkva így akarja Chisinau tudtára adni, mi lesz, ha tovább folytatja a kijevi vezetés támogatását.

Újabb bizonyíték, hogy Putyin egész Európa ellen indult háborúba

Az orosz külügy jelzésértékű nyilatkozatot adott közzé kedden: azt írták, el akarják kerülni, hogy Moszkvának be kelljen avatkoznia a moldáviai szakadár terület, Transznisztria helyzetének rendezésébe.

 

Kirby háború Ukrajna Oroszország USA lavrov
Kapcsolódó cikkek