Évekkel ezelőtt újdonság volt, hogy az ATM-ek nem csak “kifelé”, hanem “befelé” is működnek. Az akkor új ATM-eket ugyanis készpénzbefizetésére is alkalmassá tette a társaság. A lépés bevált, ugyanis komoly növekedés látható az elmúlt éveket nézve – közölte a K&H. 

Az idén négy hónap alatt a K&H-s automaták több mint 64 milliárd forintot fogadtak be, ami éves szinten 18 százalékos növekedést takar, 2019-hez viszonyítva pedig majdnem duplázásról van szó.  2020 azonos időszakában 44 milliárdos összegről volt szó, 2019-ben pedig kevesebb mint 34 milliárdról, azaz három év alatt lényegében megduplázódott a négy hónap alatt befizetett összeg, egyben évente 10 milliárdokkal léptek feljebb az ATM-ek.

Yellow,Atm,Automatic,Deposit,Machine,Floating,On,Purple,Background,Transaction
Fotó: Shutterstock

A teljes összeg növekedésével párhuzamosan a tranzakciók átlagértéke is emelkedett. 

2019 első négy hónapjában 116 ezer forintra, 2020-ban 128 ezerre, majd 2021-ben 145 ezerre rúgott az átlag, idén pedig már több mint 158 ezer forint jutott egy automatás befizetésre a K&H-nál.

A K&H szakértői szerint az ATM-es készpénzbefizetések felfutása áttételesen hozzájárul a készpénzhasználat visszaszorításához, ez pedig azért is kedvező, mert a készpénzállomány fenntartása jelentős kiadást jelent nemzetgazdasági szinten.