Medvét láttak pénteken a Nógrád megyei Vanyarcon – számolt be az Infostart. A helyi önkormányzat a Facebook-oldalán erősítette meg, hogy a bejelentés hiteles forrásból érkezett, egyben óvatosságra intették az embereket.

Feltehetőleg ugyanarról az állatról van szót, amely korábban már a Pest megyei Acsán is megjelent. A magányosan kóborló medvét először egy autós észlelte, és a Pilisi Parkerdő munkatársai a lábnyomát is megtalálták a környéken.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Pilisi Parkerdő és Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága fokozott figyelemre intette a környék – a Galga-völgy déli, a Gödöllői-dombság északi része és a Cserhátalja – lakosságát és a kirándulókat, és kérik, hogy ne látogassák a környék erdeit.

Az állatról Iklád közelében vadkamerás fényképek is készültek:  Fotó: A Pilisi Parkerdő felvétele.

A medve alapvetően békés természetű állat és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Ha a túrázók, sétálók mégis találkoznának medvével, az alábbi viselkedési szabályok betartását javasolják a Pilisi Parkerdő munkatársai:

  • amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja),
  • ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről,
  • ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben ugyanis elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára érdemes felfüggeszteni, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.

 

Borítókép forrása: Shutterstock