A spanyolországi energiahatékonysági terv szerint a légkondicionáló termosztátokat nem szabad 27 Celsius-fok alá állítani, hogy az irodák hűtése kevesebb energiafelhasználással történjen. 

Télen a fűtési hőmérsékleti szabályzót nem szabad 19 fok fölé állítani. Ezeket az intézkedéseket mindig alkalmazzák, amikor csak műszakilag lehetséges – áll a szövegben, amelynek főbb vázlatait kedden mutatták be a madridi minisztertanács ülésén.

A terv, amelynek meghirdetett célja Spanyolország energiaszámlájának csökkentése, olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek arra ösztönzik a köztisztviselőket, hogy tömegközlekedéssel járjanak munkába, valamint növeljék a távmunkát a közigazgatásban.

Fotó: JOSE JORDAN


Az állami köztisztviselők három nap távmunkát végezhetnek minden két nap személyes munkavégzés után

 – fejtette ki María Jesús Montero Cuadrado pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a terv keretében elfogadott intézkedések azonnal alkalmazandók lesznek.

Május közepén az Európai Bizottság az ukrajnai háborúra válaszul 210 milliárd eurós tervet terjesztett elő a megújuló energiák fellendítésére és jelentős energia-megtakarításokra, hogy a lehető leggyorsabban függetlenítse a tagországokat az orosz gázimporttól.
Ezen erőfeszítések részeként több tagállam már bejelentette a középületeket érintő intézkedéseket, így például Olaszország, amely az iskolákban és a közigazgatásban a fűtés csökkentését és a légkondicionálás mérséklését is tervezi.