A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) keddi közleménye szerint osztja a Magyar Autóklubnak a pesti alsó rakpart végleges lezárását ellenző véleményét, mert 

a szakemberek szerint annak végleges lezárása tovább ronthatja a budapesti autós közlekedést.

Az autóklub szerint a lezárás a rakparti forgalmat a belvárosba tereli. Úgy vélik, ötletelés helyett stratégiai tervezésre van szükség, és célszerűbb lenne olyan megoldást keresni, mely az autóforgalmat a folyópartig kiszélesített Duna-korzó alatt vezeti el, vagy legalább megvizsgálni ennek a lehetőségét, hasonlóan a hannoveri, bécsi, oslói alagutakhoz. 

A főváros egyes részeinek megközelítése gépjárművel jelenleg is komoly nehézséget jelent az adott területen működő vagy ott szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak – írták, megjegyezve, hogy a jármű egyes lakossági szolgáltatóknak – például szerelőknek, építési vállalkozóknak, kiskereskedelmi áruszállítóknak – nélkülözhetetlen munkaeszközeik vagy árucikkeik célba juttatásához.

Egykerekű elektromos rollerrel közlekednek a gépjárműforgalom elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton 2020. május 16-án. A rakpartot május 16-án hajnalban zárták le a gépjárműforgalom elől, a zárás feloldása másnap 23 óra körül várható. A rakpart használata során a koronavírus-járvány miatt meghozott általános szabályok mellett további előírásokat is be kell tartani, például a bicikliseknek 10 km/h-ás a megengedett legnagyobb sebesség.
MTI/Mónus Márton
Egykerekű elektromos rollerrel közlekednek a gépjárműforgalom elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton 
2020. május 16-án
Fotó: Mónus Márton / MTI

A BKIK az online konzultáció után egyeztetést kíván folytatni a tapasztalatokról a főváros vezetésével – olvasható a közleményben. Karácsony Gergely főpolgármester április 13-án jelentette be, hogy a Lánchídtól délre teljesen autómentes lesz a pesti alsó rakpart. A Magyar Autóklub erre reagálva közölte, hogy elutasítja az észak–déli közlekedési folyosóként használt pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszának végleges lezárását.