Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró előrejelzések a tavalyinál jóval magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során – tudatta hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).

 

A tárca közölte, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elkészítette az idei évre vonatkozó szőlőár-előrejelzését. A különböző adatok és mutatók előre meghatározott módon, rögzített képlet alapján történő felhasználásával készülő előrejelzés arra szolgál, hogy a szüret idejére jelezze a várható átlagárakat. Most az egyes borvidékeken a sor, hogy végső döntést hozzanak a területükön érvényes prognózisról, és közzétegyék. Nagy jelentősége van a borvidékek erre vonatkozó döntéseinek, ugyanis a szőlőár előrejelzése jó igazodási pont a szőlőtermelők és a felvásárlók számára az árra vonatkozó megegyezés kialakításakor – áll a közleményben.

Grape harvest in Württemberg, 07 October 2021, Baden-Wuerttemberg, Vaihingen an der Enz: A vintner of the Lembergerland Kellerei Rosswag eG carries Riesling grapes in a bucket in a steep slope vineyard. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Marijan Murat / AFP

Mivel Európában idén nem várható kiugróan jó szőlőtermés, ezért az Agrárminisztérium szerint lesz kereslet a magyar szőlő és a magyar bor iránt. 

 

Az elkészült szőlőár-előrejelzés jól tükrözi a többéves összevetésben is kimondottan alacsonynak számító borkészlet és a várhatóan 3,7 millió mázsára tehető, alacsony mennyiségű szőlőtermés hatását.

 

 

 

A termelői áraknak reálisan átlagosan 10-20 százalékkal kellene meghaladniuk a tavalyiakat, de természetesen borvidékektől és szőlőfajtáktól, valamint a szőlő minőségétől függően tetemes különbségek adódhatnak – közölte az AM.