Németországnak esett neki Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, amiért országa nem kapja meg az uniós helyreállítási alapból nekik járó részt. Ziobro, aki egyben az egyik kisebb koalíciós pártnak, a Szolidáris Lengyelországnak az elnöke, nyilatkozatában a Der Spiegel szombati cikkét kommentálta. 

A lap szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke támogatná, hogy kifizessék Lengyelországnak a koronavírus-járvány utáni helyreállításra szánt európai uniós alap neki járó összegét, viszont ellenzi ezt Vera Jourová, a bizottság alelnöke. 

Ziobro szerint a helyzetnek a hetilap szerinti bemutatása a németek részéről történő megtévesztés. 

A Der Spiegel azt a verziót próbálja terjeszteni, miszerint nem Von der Leyen csapta be a lengyel kormányt (…), hanem Jourová asszony

– mondta a miniszter. Úgy látja, hogy Von der Leyen fontos német politikusként nyilvánvalóan becsapta a lengyel kormányfőt és az államfőt, mivel újabb feltételeket támaszt a több közös egyeztetés eredményeképpen jóváhagyott lengyel helyreállítási tervnek.

Ziobro felidézte, hogy 2020 decemberében figyelmeztette Mateusz Morawiecki kormányfőt a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az Európai Parlament és Tanács által elfogadott rendelettel kapcsolatban. Szerinte a cinikus német politikusoknak akkor tett engedmények csak erősebb nyomásgyakorlást, zsarolást hoztak Varsó fejére.

Lengyelországot meglopják, ebben pedig vezető szerepet játszik a német politika

– mondta Ziobro. 

Polish Politics And More (archives 2016-2022)
Zbigniew Ziobro Varsóban 2019. szeptember 11-én. Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto

A Szolidáris Lengyelország azt fogja kérni Morawieckitől, hogy mutasson be egy B tervet a helyreállítási eszközökkel összefüggő helyzet megoldására.

Lengyelország az EU szuverén tagjaként jogosult arra, hogy teljesítsék elvárásait, már csak azért is, mert az Európai Bizottság csak közvetítő volt a részben a lengyel adófizetők terhére felvett nagy igénylésében – hangsúlyozta Ziobro.

A brüsszeli bizottság június elején hagyta jóvá a 23,9 milliárd euró értékű, vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet, az eszközök kifizetését azonban a tervben foglalt szükséges feltételek –  úgynevezett mérföldkövek – teljesítéséhez köti. Az első mérföldkövek teljesítését Varsó és Brüsszel jelenleg eltérően értelmezi.