BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb az aktivitás a szlovén elnökválasztáson

A szlovén országos választási bizottság első adatai szerint vasárnap délig többen mentek el szavazni az elnökválasztáson, mint öt évvel ezelőtt a második fordulóban. 

Délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosult lakosság 14,66 százaléka, 248 333 ember adta le voksát. 2017-ben 11 óráig ugyanez az arány 12,31 százalék volt.

A választás nyugalomban zajlik, mindössze kisebb szabálysértésekről érkeztek hírek. A szavazóhelyiségek reggel 7 óra óta vannak nyitva, és mintegy 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgár adhatja le voksát este 7 óráig.

Az első fordulóban a hét jelölt közül egyiknek sem sikerült megszereznie az abszolút többséget, így a második fordulóban az első két helyezett, Anze Logar, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) támogatásával induló független jelölt, volt külügyminiszter és a szintén függetlenként induló baloldali Natasa Pirc Musar ügyvéd mérkőzik meg.

Szlovéniában az államfő főként reprezentatív, de politikailag fontos szerepet tölt be, ő a hadsereg főparancsnoka, és magas rangú tisztségviselőket is kinevez, többek között a nemzeti bank elnökét. A kinevezéseket a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Az elnök megbízatása öt évre szól, és legfeljebb egy alkalommal választható újra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.