Minimum 6-8 millió forint saját tőke sem elég ahhoz, hogy taxiengedélyhez jusson egy új szereplő – nyilatkozta csütörtökön a Növekedés.hu-nak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

A szervezet első embere kifejtette, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben a taxis pálya nem számít vonzónak, a piaci helyzet nem tesz jót sem a szolgáltatásoknak, sem a vendéglátásnak, sem a szálloda és turisztikai ágazatnak.

Metál Zoltán szerint nem könnyíti meg a helyzetet, hogy a használt személyautók ára jelentősen megdrágul, az újakra pedig akár 2-3 évet is várni kell.

Abban bízom, hogy akik a koronavírus-járvány miatti hosszabb időszakú bevételkiesét átvészelték, azok talán a következő évet, még ha egy lábon is, de átvészelik

– tette hozzá a szakértő.

Metál nem tudta megnyugtatni azokat sem, akik tarifaemelkedéstől tartanak. Úgy gondolja, hogy azokon a településeken, ahol az önkormányzat korábban nem szabályozta rendeletben a taxiszolgáltatás működését, könnyen előfordulhat, hogy heteken, de akár napokon belül emelkedhet a taxizás díja.

Országos Taxis Szövetség: számítottunk rá, de nem mostanra vártuk

Havonta 400-600 ezer forint költsége van egy taxis vállalkozásnak, ha a saját autóját használja, a bekerülési és amortizációs költséget nem is számolva. A piaci áras üzemanyaggal ez tovább nőhet. A szakszervezet ezért újabb tarifaemelést javasol, a taxisok elnöke viszont egyelőre kivár. Van, ahol azonnal megemelhetik a viteldíjat.