A kanadai éves inflációs ráta a várakozásokra rácáfolva 5,9 százalékra csökkent januárban – közölte a kanadai statisztikai hivatal, a StatCan. Az elemzők arra számítottak, hogy a pénzromlás 6,1 százalékra mérséklődik a decemberi 6,3 százalékról. Havi szinten a fogyasztói árindex fél százalékkal emelkedett, ami ismét alacsonyabb, mint az elemzők által várt 0,7 százalékos emelkedés, a decemberi 0,6 százalékos csökkenés után.

A StatCan szerint az éves ütem enyhülésének egy része a tavalyi erős inflációs számokkal való összehasonlításnak köszönhető. A Bank of Canada januárban 15 éves csúcsra, 4,5 százalékra emelte irányadó kamatlábát, és az elsők között jelentette be, hogy mindaddig tartózkodik a további emelésektől, amíg az árak az előrejelzésének megfelelően mérséklődnek – írja a Reuters.

A pénzpiacok most nagyjából 80 százalékos esélyt látnak arra, hogy a Bank of Canada idén ismét kamatemelést hajt végre. A bank előrejelzése szerint az 2023 közepére 3 százalék körüli szintre lassul, jövőre pedig 2 százalékra csökken. A hivatal szerint az észak-amerikai ország gazdasága a várakozásokat felülmúlva 150 ezer új munkahelyet teremtett januárban.