Négy embert – két német, egy olasz és egy magyar állampolgárt – vett őrizetbe a rendőrség eddig annak a társaságnak a tagjai közül, amely a gyanú szerint a napokban viperákkal, boxerekkel és más eszközökkel támadott meg embereket Budapest közterületein – közölték a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfői sajtótájékoztatóján.

A támadásokat hét-nyolc ember követte el, de a társaságnak vélhetőleg tíz-tizenöt tagja lehet, a többiek azonosítása, felkutatása még tart,

ehhez a külföldi társhatóságokkal és a magyar titkosszolgálatokkal is felvette a kapcsolatot a magyar rendőrség.

Az elkövetők négy támadást hajtottak végre a napokban Budapesten, ezeknek nyolc sértettjük van, közöttük olyanok is, akik súlyosan megsérültek – mondta Nyerges Béla, a BRFK nyomozó főosztályának vezetője.

Beszámolt arról, hogy a történtek után azonnal létrehoztak egy nagyobb vizsgálócsoportot, amelynek az első feladata az volt, hogy kiderítse, van-e összefüggés a támadások között. Ez arra az eredményre vezetett, hogy az áldozatok valamennyien terepszínű vagy fekete ruházatot, esetleg bakancsot viseltek, az elkövetők pedig a támadások előtt követték, figyelték a sértetteket.

Nyerges Béla kitért arra is, hogy az őrizetbe vett német és olasz állampolgár nem működik együtt a vizsgálatban, nem hajlandó kommunikálni a nyomozókkal, de tagadják az érintettségüket. Tagadja a részvételét az őrizetbe vett magyar nő is.

A gyanúsítottak letartóztatásáról várhatóan kedden dönt a bíróság – emelte ki az alezredes.