A Cosa Nostrát egykor vezető Matteo Messina Denaro szicíliai maffiavezért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték szerdán  többek között a Giovanni Falcone és Paolo Borsellino bírók ellen 1992-ben elkövetett merényletben játszott szerepéért.

A mostani már a másodfokú ítélet volt a szicíliai Caltanissetta fellebbviteli bírósága részéről, 

Denarót ugyanis már 2020-ban, amikor még szökésben volt, életfogytiglani börtönre ítélték, ezen a mostani eljárás sem változtatott. 

A friss döntés napra pontosan a Borsellino bíró elleni robbantásos merénylet 31. évfordulóján született meg.

Fotó: AFP

A maffiafőnök ügyvéde, Adriana Vella tiltakozott az ítélet ellen és védence felmentését kérte, mondván védencének sem megrendelőként, sem végrehajtóként nem volt köze a gyilkosságokhoz.

Giovanni Falcone vizsgálóbírót 1992 májusában robbantották fel, feleségével és három kísérőjével együtt, amikor autója a palermói repülőtérre vezető úton haladt, míg két hónappal később Paolo Borsellino és öt kísérője lett merénylet áldozata. A két merénylet óriási megdöbbenést és felháborodást váltott ki az olasz közvéleményben, és a tettesek kézrekerítésére hajtóvadászatot indított a rendőrség.

Denaro a szicíliai Castelvetrano egykori maffiavezérének fiaként 1993-ban vette át a Cosa Nostra vezetését az akkor már 23 éve körözött Toto Riinától, aki addig a szicíliai maffiafőnökök főnöke volt.

Január közepén vették őrizetbe Palermóban, azóta Abruzzo tartomány székhelye, L'Aquila egy börtönében tartották fogva.