Egy Észak-Koreából november 21-én felbocsátott műhold felvételeket készített egyebek között egy dél-koreai kikötőben horgonyzó amerikai repülőgép-hordozóról és hawaii amerikai katonai létesítményekről.

KIM Dzsong Un
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott kép Kim Dzsongun észak-koreai vezetőről (b2) az észak-koreai űrügynökség, a NATA munkatársainak adott fogadáson, Phenjanban 2023. november 23-án. 
Fotó: MTI

A KCNA beszámolója szerint Kim Dzsongun szombaton, néhány napon belül másodszor is ellátogatott a nemzeti repüléstechnikai hatóság műholdirányító központjába, ahol fényképeket mutattak neki friss, november 25-én „ellenséges területek felett készült fontos célpontokról”. Ezek a fotók részben dél-koreai területek fölött készültek, látható rajtuk például az amerikai haditengerészet nukleáris meghajtású repülőgép-hordozója, a USS Carl Vinson is, amely Busan katonai kikötőjében horgonyoz november 21-e óta.

A hírügynökség szerint a műhold a Hawaii-szigetek felett is átrepült, ahol a Pearl Harbor-i haditengerészeti bázist és a Hickam légitámaszpontot fényképezte. Észak-Korea november 21-én állította pályára a műholdat. Ezt megelőzően Phenjan augusztusban és májusban sikertelenül próbálkozott műholdfellövéssel.