Miért érdemes egészségpénztári hozzájárulást adni juttatásként?

Az egészségpénztár hazánk egyik népszerű megtakarítási formája. Nem véletlenül, hiszen a befizetett összeg után 20%-os adó-visszatérítés igényelhető, melynek maximális összege 150 ezer forint évente. 

Forrás: Freepik

Kevésbé ismert tény, hogy 2019-től az egyéni befizetések mellett a munkáltatói hozzájárulás után is igényelhető ez az adó-visszatérítés. A következőkben bemutatjuk, miért érdemes a cafeteria-elemek közé felvenni az egészségpénztári hozzájárulást.

Évről-évre módosítható a béren kívüli juttatás

Az egészségpénztári hozzájárulás olyan béren kívüli juttatás, mely az üzleti célok és a gazdasági helyzet függvényében évről-évre módosítható. Így olyan időszakban, amikor csökkenteni szeretné egy vállalat a dolgozói költségeket csökkenthető vagy elhagyható a hozzájárulás, míg egy prosperáló évben visszaállítható vagy növelhető. Ez a szintű rugalmasság sokkal kevésbé igaz a munkabérre.

Széles körben felhasználható juttatás

Tovább fokozza a munkavállalók elégedettségét, hogy számos egészségügyi termékre és szolgáltatásra felhasználható ez a hozzájárulás. Így például szűrővizsgálatok, magánorvosi szolgáltatások, gyógyászati segédeszközök, gyógyszerek, szemüveg, sőt, bizonyos sporteszközök is elszámolhatóak.

20%-os adó-visszatérítést is igényelhet a munkavállaló

Nemcsak az egyéni, hanem a munkáltatói befizetés után is igényelhető a 20%-os adó-visszatérítés. Így a dolgozóknak kifizetett béren kívüli juttatás igazából még nagyobb mértékben támogatja egészségük megőrzését és jóllétük fokozását.

Támogatja a dolgozók egészségét és teljesítményét

​​Gondoskodó munkáltatók számára kiemelten fontos cél a dolgozók egészségének támogatása. Számukra kiváló megoldást jelent az egészségpénztári hozzájárulás, amely csökkentheti a táppénzes napok számát és segíthet a produktivitás fokozásában. A sokoldalú támogatás növelheti a dolgozói lojalitást és hasznos eszköz az employer branding stratégiában.

Kedvezményezett családtagok számára is felhasználható

A cafeteria-elemek közül kevés olyan hasznos opció érhető el, mint az egészségpénztári juttatás, melyet akár a dolgozók családtagjai is használhatnak kedvezményezettként. Sőt, egy alacsony díj ellenében társkártyát is kiválthatnak, így a használat még kényelmesebb.

További exkluzív árkedvezmények

Rengeteg szolgáltató, köztük magánegészségügyi klinikák és bio üzletek, 5-30%-os árengedményt kínálnak a pénztártagoknak. Így az adó-visszatérítés mellett egyéb anyagilag tudatos lépéseket tehetnek a dolgozók egészségük megőrzése érdekében.

Támogatói adomány: megkülönböztetett jutalmazás a legjobban teljesítő dolgozóknak

A támogatói adomány lehetőséget nyújt a dolgozók megkülönböztetett jutalmazására. Így használható:

  • teljesítmény alapú bónuszként, 
  • motivációs eszközként, 
  • év végi jutalomként, 
  • vagy a munkavállalói lojalitást fokozó juttatásként.

Független a munkáltatói hozzájárulástól, így adható olyan személyeknek is, akik nem állnak munkaviszonyban a vállalattal. Ebből következően beszállítók és alvállalkozók számára is adható támogatói adomány.

Forrás: Freepik

OTP Egészségpénztár: partner az egészségmegőrzésben

Az OTP Egészségpénztár Magyarország egyik legnagyobb egészségpénztári szolgáltatója, melyet a cikk publikálásakor 350 ezernél is több tag tisztelt meg a bizalmával. A folyamatos innovációkkal előrukkoló OTP Egészségpénztár 13 ezer szerződött szolgáltató partnerrel áll kapcsolatban, így az igénybe vehető szolgáltatások az ország egészében elérhetőek. Támogasd a munkavállalók egészségét és jóllétét az OTP Egészségpénztár segítségével!

Gyakori kérdések és válaszok

Ki lehet az OTP Egészségpénztár munkáltatói tagja?

Az OTP Egészségpénztár munkáltatói tagja lehet minden olyan természetes vagy jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, aki szerződést köt a pénztárral. Legyen szó pár főből álló mikrovállalkozásról vagy több száz főt foglalkoztató multinacionális cégről, bárki élvezheti az egészségpénztári tagság előnyeit.

Munkáltatóként kinek adható egészségpénztári juttatás?

A munkáltató egészségpénztári juttatást azoknak a személyeknek adhat, akik munkaviszonyban állnak, elmúltak 16 évesek, egészségpénztári tagsággal rendelkeznek és vállalják a tagdíjfizetést. Ennek összege minimum 5 ezer forint havonta, amely természetesen felhasználható a későbbiekben. Fontos megemlíteni, hogy a tagok első befizetéséből 2000 forint a működési alapba kerül, ezt követően pedig a további egyéni befizetésekből 6,5%-ot levonnak működési költségként.

Hogy lehet munkáltatóként csatlakozni az OTP Egészségpénztári programhoz?

Ahhoz, hogy egy munkáltató csatlakozhasson az OTP Egészségpénztárhoz, szerződéskötésre van szükség. Ezt követően a munkavállalóknak szükséges csatlakozni az OTP Egészségpénztárhoz. Ez személyesen egy OTP Bank fiókban is elvégezhető, de a kényelem jegyében már az online belépés is lehetséges. Majd a munkaadó egy online portálon keresztül kezelheti a hozzájárulásokat. Ezt követően pedig a munkavállaló már élvezheti az egészségpénztár előnyeit.

További részletek az OTP Egészségpénztári juttatásokról itt olvashatók.

Dupla meglepetés a munkavállalóknak

Egy korlátozott ideig elérhető akció keretében tovább növelheted a dolgozók juttatásait. Amennyiben az OTP Egészségpénztári hozzájárulással vagy adománnyal támogatod munkavállalóid, további 5 ezer forint ajándékban részesülnek. Ehhez az alábbi lépéseket szükséges követni:

  • 2023. november 15. és december 31. közötti időszakban köss szerződést az OTP Egészségpénztárral a fent bemutatott módon.
  • Vállald, hogy havonta legalább 5 ezer tagdíj hozzájárulással vagy adománnyal támogatod a kiválasztott munkavállalókat.
  • A munkavállalók csatlakozzanak a pénztárhoz 2024. január 31-ig.
  • Az OTP Egészségpénztár pedig 2024 januárjában a működési költséggel csökkentve jóváírja az 5 ezer forintos extra összeget minden résztvevő dolgozó egészségpénztári számláján.

Fontos, hogy csak azok a szervezetek vehetnek részt a programban, akiknél legalább 50 fő dolgozik és jelenleg nem rendelkeznek szerződéssel az OTP Egészségpénztárral.

Erről a lehetőségről részletesen itt olvashatsz.