Ingatlan

Egyre többen költöznek külső kerületekbe

Az elszabadult lakásárak miatt rendkívül népszerűek a kisebb lakások, és sokan költözünk a külső kerületekbe.

Milyen lakásokat keresünk a fővárosban?

Úgy tűnik, hogy miközben az árak az elmúlt 4 évben folyamatosan emelkedtek a budapesti ingatlanpiacon, a vevők megpróbálják ezt a drágulást valamilyen módon kompenzálni. Sok lehetőségük persze nincs:

vagy kisebb, esetleg rosszabb állapotú lakásokkal is beérik,

vagy a központtól távolabb keresgélnek, akár egyenesen az agglomerációban. Ugyanakkor az egyéni preferenciák gyakran felülírják a legolcsóbb megoldásra törekvés vágyát: így például sokak számára elengedhetetlen a jó közlekedés és a központi fekvés, míg akadnak olyanok is, akik csak az újépítésű lakások iránt érdeklődnek – derül ki a Balla Ingatlan közleményéből.

Egyre nagyobb érdeklődés a külső kerületek iránt

A KSH számai is arra utalnak, hogy az ingatlanvásárlók egyre inkább a relatíve “olcsót” keresik az ingatlanpiacon. Az adatok azt jelzik, hogy mindinkább tolódik a megvásárolt lakások összetétele a kevésbé jó adottságúak felé. A gyakorlatban ez elsősorban abban mutatkozik meg, hogy a vevők elhagynak bizonyos paramétereket a lakás-igényeik közül. Lehet ez méret, szobaszám, elhelyezkedés, lakástípus – jelezte Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Szerinte egyértelműen érezhető, hogy

a vevők egyre nagyobb számban érdeklődnek a külső kerületek, illetve az agglomeráció iránt.

Habár jelenleg még nem különösebben nagy mértékű a kiáramlás a fővárosból, az határozottan megfigyelhető, hogy kifelé, és az olcsóbb ingatlanok vásárlása irányába tartanak az emberek – mondta Palotai Emese is, a Balla Ingatlan észak- és bel-budai irodájának értékesítési vezetője. Úgy látja azonban, hogy a folyamat még nem annyira jelentős, mint évekkel korábban, az előző agglomerációs robbanásnál.

Fotós: VG / Kallus György

De nem csak az agglomerációt fedezték fel újra a vevők, hanem az olcsóbb budapesti városrészeket, így például az olyan lakótelepeket is, melyek korábban nem voltak kifejezetten a vevők kedvencei.

A panelek felkapottságát is azok megfizethetősége eredményezi,

így ezek számítanak jelenleg a “legelérhetőbb” lakástípusnak. Viszont, ami iránt nagy a kereslet, annak az ára felmegy, így aztán a lakótelepek között is erősödik a kereslet a kijjebb találhatók iránt.

A “kislakás” a kedvenc

De nem csak az elhelyezkedésnél érhető tetten az olcsóbbra törekvés, hanem a méreteknél is. A panelek persze annak a követelménynek is megfelelnek, hogy alapvetően kis alapterületen, de még elfogadható szobaszámot biztosítanak a tulajdonosaiknak.

Ez másfél, két szobát jelent, ami jelenleg a legkedveltebb elosztás, még akkor is, ha téglaépítésű lakásról van szó.

Ez a méret és szobaszám egy relatíve olcsó, mégis élhető megoldást nyújt akár egyetlen személy, akár egy pár, vagy akár egy kisebb család számára.

Az ezen kategóriába tartozó lakások viszonylag gyorsan el is kelnek: Palotai Emese szerint jóval könnyebb eladni ma egy megfelelő áron kínált kislakást, mint egy jó paraméterekkel rendelkező, jól árazott nagyot.

Forrás: OTP Ingatlanpont

A kis lakásoknál tehát keresleti piacról beszélhetünk, ugyanakkor a nagyméretű ingatlanoknál inkább a kínálati piac a jellemző. Ennek a folyamatnak az eredményeként a panellakások – elsősorban persze a panelprogramos épületekben lévők – négyzetméterára mára megközelíti a téglalakásokét a III. kerületben: 360-520 ezer forint között alakul.

Tovább emelkedhet az újépítésűek ára

Mindezek mellett határozott igényt érzékelnek az ingatlanközvetítők az újépítésű ingatlanok iránt is. Amit viszont figyelembe kell venni, hogy míg a használt lakások árainak emelkedése lassan megáll,

az újépítésűeknél viszont még 8-10 százalékos, vagyis 1-3 millió forintos drágulás következett be a tavalyi árakhoz képest

– jelezte Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője.

Ezt az árnövekedést elsősorban az építőanyagok árának emelkedése, valamint a munkaerőhiány okozza, de az is közrejátszik benne, hogy egyre több fejlesztés jut el befejezés-közeli stádiumba, és az ilyen készültségi fokú ingatlanok drágábbak, mint a tervezőasztalon lévők. A XIII. kerületben ez azt jelenti, hogy a négyzetméterárak kislakások esetén 650 ezer forintnál indulnak, míg nagyméretű ingatlanok négyzetméterét 570 ezerért lehet megkapni.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek