Ingatlan

Drágulást hozhat a lakásáfa eltűnése

Varga Mihály pénzügyminiszter keddi nyilatkozata szerint nem tervezi a kormány az 5 százalékos új lakás áfa meghosszabbítását az eredeti határidő, 2019 után. Végleges döntés még nincs, de az OTP Ingatlanpont összegyűjtötte a jelenlegi feltételek változatlansága melletti várható hatásokat.

Matematikailag az 5-ről 27 százalékra növekvő áfateher az új lakások bruttó vételárának mintegy 21 százalékos növekedésével jár majd.

Ez azokra a vételárrészekre vonatkozik, amelyeket 2019. december 31-e után fizet majd ki a vevő, függetlenül attól, hogy mikor szerződött. (Az OTP Ingatlanpont példája szerint egy átlagos árfekvésű és átlagos méretű budapesti új lakást most 35 millió forintért lehet megvenni, míg másfél év múlva ugyanezért bő 42 milliót kellene majd fizetni – nem számolva az addig bekövetkező további árdrágulással.)

Fotó: Kallus György / VG

Azok a vevők, akik már most leszerződtek új lakás vásárlására úgy, hogy az utolsó vételárrész(ek) befizetése 2019 utánra maradna, ösztönözve lesznek, hogy szerződésmódosítási igénnyel keressék fel a beruházót. A szerződés újra fogalmazásával, új fizetési ütemezés megállapításával ugyanis előre hozhatják a kifizetéseket, így még az alacsonyabb áfateherrel számolhatnak ezekre a részletekre.

Ez előre hozott anyagi terhelést jelent, ami ösztönözheti a hitelfelvételt.

Technikailag egyszerűbb, ha nem a megvásárolni tervezett új lakás fedezete mellett vesz fel valaki hitelt, hanem van másik, meglévő, fedezetbe vonható ingatlan. Ha ugyanis az új lakás a fedezet, akkor arra a bankok általában csak a lakás átadásakor folyósítják a hitelösszeget. A minél több vételárrész előre kifizetéséhez szükség lenne tehát arra, hogy szakaszos finanszírozást lehetővé tevő hiteltermékek legyenek elérhetők.

A hitelfelvétel jó megoldás lehet tehát; kikalkulálható, hogy még a kamatokkal és egyéb költségekkel növelt hitelösszeg is kevesebb lehet, mint az alacsonyabb áfával elért nyereség.

Az előrefizetés is jó megoldás lehet – kockázatokkal

Az elemzés szerint egy másik mérlegelendő tényező, hogy a tényleges készültségi fokhoz képest előre járó vételár-kifizetés a jelenlegi építőipari környezetben (kapacitáshiány, csúszások) kockázatot is jelenthet a vevőnek. Az OTP Ingatlanpontnál

összességében, a következő időszakban élénkülő, részben előre hozott keresletre számítanak.

Elindul a piac tisztulása is, hiszen a 2019 előtti átadási határidőket csak a megfelelő, már lekötött kivitelezési kapacitással rendelkező, vagy az építkezéssel eleve előrébb tartó cégek tudják vállalni – olvasható a közleményben. Szakértőik úgy vélik, hogy a kínálat viszont egyértelműen csökkenni fog. A 2019 után drasztikusan visszaeső kereslet ugyanis jelentősen mérsékli a beruházási kedvet. 2020-ban, a lakásépítések időbeni „tehetetlensége” miatt lesz még kínálat, a hivatalos lakásátadási statisztikákban majd 2021-től várható zuhanás – olvasható a közleményben.

áfa újlakás ingatlan OTP Ingatlanpont
Kapcsolódó cikkek