Ingatlan

Finis előtt sok társasházi lakásprojekt

2018 első felében 740 milliárd forintnyi kivitelezés kezdődött, ezzel a szektor megdöntötte az eddigi legmagasabb értéknek számító, 2014 első félévi rekordját.

Csaknem 1300 milliárd forint értékű építőipari megbízás teljesítése kezdődött el az idén, ezen belül a második negyedévre 622 milliárd forintnyi jutott – derül ki az EBI Építésaktivitási jelentéséből, amely szerint a bővülés motorja továbbra is az út- és vasútépítés. Az építőipar tovább szárnyal:

folyó áron mindkét negyedév pénzügyi mutatója 15 százalékkal meghaladja a tavalyi azonos időszakét.

Az idén lényegesen kisebb értékben kezdődtek el társasházi laképítések, mint az előző fél években, ezért az építési fázisba lépő magasépítési projektek volumene is esett.

Építkezés, építési terület, társasház
Fotó: Kallus György / VG

Az aktivitás-kezdés mutató értéke az első negyedévben megközelítette a 270 milliárd forintot, a másodikban a 273 milliárdot, csaknem 550 milliárd forint értékben kezdődtek el építési beruházások. Némi csökkenést mértek az első fél évben a nem lakáscélú magasépítések területén is – olvasható a jelentésben.

A mélyépítések lendülete az idén is megmaradt,

sőt 2018 első felében 740 milliárd forintnyi kivitelezés kezdődött, ezzel a szektor megdöntötte az eddigi legmagasabb értéknek számító, 2014 első félévi rekordját. A bővülés motorja az út- és vasútépítés, ezek értéke az idén több mint 538 milliárd forint volt, nagyobb, mint tavaly.

A megkezdett kivitelezések terén hosszú idő után először csökkent – 42 százalékra – Közép-Magyarország részesedése, miközben a nyugati régióké nőtt, jórészt az első negyedévben indult útépítéseknek köszönhetően. A kedvezményes lakásáfa, illetve a sokak által remélt meghosszabbítás körüli bizonytalanság a második negyedéves aktivitás-kezdés mutató csökkenésében tükröződik, jelezve, hogy már a pénzügyminiszteri nyilatkozat előtt is kevesebb fejlesztés indult. Hamarosan már meghirdetett projekteket is törölhetnek, leginkább ott, ahol a munka még nem indult meg vagy csak éppen elkezdődött. Az EBI előrejelzése szerint a fejlesztések nem állnak le teljesen, hiszen most is épülnek olyan lakások, amelyek átadását a kedvezményes áfakulcs kivezetése utáni időszakra hirdették meg.

Mindenesetre a fejlesztők óvatosak:

a lakásszektorban 153 milliárd forint értékű beruházás indult el az első fél évben, ami egy éven belül 34 százalékos csökkenés, és a már szintén mérsékeltebb tavalyi második féléves mutatótól is elmarad 17 százalékkal.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

 

építőipar EBI Építésaktivitás Jelentés
Kapcsolódó cikkek