Ingatlan

Csúcson az irodaépítési piac

Több rekordot felállítva kiemelkedő évet zárt a budapesti irodapiac, míg a rekordokat döntő turizmus nyomán a hotelfejlesztések dömpingje következik idén és jövőre. A bérleti díjak az erős bérlői kereslet következtében az ingatlanpiac minden szegmenségben tovább emelkednek.

Rekordmennyiségű, 230,5 ezer négyzetméternyi új irodaterülettel gyarapodott tavaly a budapesti modern állomány, amely év végére több mint 3,6 millió négyzetméternyi A és B kategóriás épületet ölelt fel. A rendkívül erőteljes kereslet hatására a piacra zúduló, 2009 óta a legnagyobb mennyiségnek számító irodaterület nyomán sem ugrott meg a mindössze 7,3 százalékos kihasználatlansági ráta. A Robertson Hungary Kft. által a Világgazdasággal közölt éves ingatlanpiaci jelentés rámutat:

a valaha mért legjobb eredménynek számító éves nettó bérbeadási volumen hatására az üres irodaterületek aránya rekordmélységbe süllyedt.

Az éves bruttó kereslet 2018-ban 535,5 négyzetméter volt, ami 13 százalékos növekedés az előző évhez képest. A tavalyi fejlesztések 78 százaléka előbérleti szerződéssel rendelkezett az átadás időpontjában, az idén elkészülők 38 százalékára, a 2020-as átadással vártak 29 százalékára kötöttek már előbérleti megállapodást. A legerősebb bérlői aktivitás továbbra is a Váci úti folyosón érzékelhető, ahol tavaly már a bérbeadások 40 százaléka realizálódott a korábbi 29 százalék után. Az A kategóriás irodaházakban négyzetméterenként 13–25 euró a bérleti díj, a B kategóriában átlagosan 30 százalékkal alacsonyabb.

Fotó: VG / Kallus György

A budapesti bevásárlóközpont-állomány 2013 óta nem bővült, ám elkezdődött az első generációs központok felújítása. A plázastop alól mindössze a most épülő Etele Plaza kapott felmentést, de két új egységgel bővülhet a kereskedelmi ingatlanok állománya Soroksáron és Solymáron az Auchan mellett. A 2,1 millió négyzetméteres, 91 százalékban logisztikai parkokban található ingatlanállományból a tavalyi bővülés 127 ezer négyzetméter volt, és további 107 ezer négyzetméter épül. Az éves kereslet 55 százaléka szerződéshosszabbítás volt, a tranzakciókban átlagosan 3,3 ezer négyzetméter szerepelt. A Robertson Hungary prognózisa szerint a minőségi területek hiánya és a spekulatív fejlesztések alacsony száma miatt további áremelkedés várható a szektorban. A hotelfejlesztési kedv is rohamosan nő, a tavaly átadott tíz új szálloda után 2019–2020-ban harminc újabb készülhet el. Trendszerű jelenség az üzleti- és a konferenciahotel-fejlesztések térnyerése – jelzi az összefoglaló.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

irodapiac Robertson Hungary ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek