Ingatlan

Csak néhány megyeszékhelyen éri meg lakóingatlanba fektetni

Ingatlanvásárlással Salgótarjánban, Tatabányán és Miskolcon lehet 8 százalék fölötti bruttó hozamot elérni.

A Fixhozam.hu közleményében egy országos lakóingatlan hozamkalkulációt mutat be, mely megyeszékhelyenként mutatja a lakóingatlan befektetésből származó átlaghozamokat, és az is kiderül, hogy csak néhány megyeszékhelyen realizálhatunk átlag fölötti hozamot. A legtöbb megyében azonban még a MÁP+ által kínált 5 százalék nettó hozam se érhető el.

A portál az ingatlannet.hu oldal adataira hivatkozik, amely szerint ma Magyarországon

  • Salgótarjánban,
  • Tatabányán
  • és Miskolcon
  • lehet 8 százalék fölötti bruttó hozamot elérni.

    Fotó: VG / PR

    A nógrádi megyeszékhely első helye meglepő, az átlaghozam mértéke pedig még inkább, csaknem 14 százalékot tud felmutatni. Hogyan lehetséges ez? Nos, ha megnézzük az átlag ingatlanárakat, akkor láthatjuk, hogy azok Salgótarjánban messze a legalacsonyabbak, ugyanakkor az albérletárak átlagosak.

    A legtöbb megyében még csak meg se éri lakóingatlanba fektetni. Különösen a plusz kiadásokat tekintve:

  • időszakos karbantartás, felújítás: évi 3 százalék
  • ingatlanadó, évi 1 százalék
  • 4 százalék vagyonszerzési illeték (egyszeri kiadás)
  • 1-2 százalék ügyvédi költség (egyszeri kiadás)
  • 0Ha az egyszeri kiadásokat nem számoljuk, akkor is 4 százalékot levonhatunk a bruttó bérleti díj hozamból, hogy megkapjuk a nettó hozamot, és akkor még nem számoltunk az inflációval, mely jelenleg 2,4 százalék a KSH áprilisi felmérése szerint.

    Ez azt jelenti, hogy valójában a pénzünk értéke csak akkor fog ténylegesen növekedni, ha legalább 6,6 százalék fölötti bruttó hozamot tudunk realizálni. Ez a feltétel összesen nyolc település esetében teljesül, ám többségükben olyan alacsony különbség mutatkozik, hogy a nettó hozam gyakorlatilag 1 százalék, vagy az alatti.

    Ennél még a szuperállampapír is magasabb hozamot kínál, 4,95 százalék fix kamatot fizet, melyből, az értékét levonva, fele megmarad. Ezek szerint tehát leginkább csak Salgótarjánban és Tatabányán érdemes ma lakóingatlanba fektetni.

    Egy fontos tényezővel azonban még nem számoltunk, mégpedig a lehetséges felértékelődéssel, vagyis az ingatlanárak emelkedésével. Tény, hogy az elmúlt 5 évben országosan duplájára növekedtek az ingatlanárak.

    Ez azt jelenti, hogy ha jó helyen vettél lakást mondjuk 2014-ben, és ki se adtak, hanem pusztán 5 év múlva eladtad, már azzal is 100 százalék hozamot realizáltál. Csak hogy az elemzések szerint az áremelkedés már a járvány előtt megtorpant, a vírus okozta gazdasági sokk pedig egyenesen árcsökkenéshez vezethet.

    A kérdés csak az, hogy meddig és milyen mértékben eshetnek az ingatlanárak. Számos kalkuláció látott napvilágot, a legrosszabb forgatókönyvek 30-50 százalékos árcsökkenést prognosztizáltak, azonban szerencsére Magyarországon nem volt annyira súlyos a fertőzés, így viszonylag hamar elkezdhették enyhíteni a korlátozásokat.

    Ennek ellenére – foglalja össze a portál – a turizmus leállása egy óriási pofon a magyar számára is, a rövidtávú lakáskiadás egyik napról a másikra megszűnt, sok Airbnb-n regisztrált lakást kezdtek el albérletként hirdetni, lefelé nyomva az árakat.

    A végkifejlet még nem ismert, egyelőre az ingatlan piac befagyott, a tranzakciók megálltak. A valós képet a kialakuló trendről majd 2-3 hónappal a korlátozások teljes visszavonása után fogjuk látni.

    Összefoglalás

    2020 valószínűleg nem a lakóingatlan befektetés éve lesz, az előrejelzések szerint igazán magas hozamot nem fogunk tudni elérni, érdemes lehet más eszközöket megvizsgálni, különösen a befektetési alapokat és az állampapírokat, és az aranyat.

    hozam Fixhozam ingatlanbefektetés
    Kapcsolódó cikkek