Ingatlan

Az irodaház-fejlesztésre még nincs hatása a járványnak

Egyelőre legfeljebb a bérleti díj átütemezésére vonatkozó megkeresésekkel találkoznak az irodaház-üzemeltetők, a bérelt területek csökkentésének szándékával nem.

Egyelőre legfeljebb a bérleti díj átütemezésére vonatkozó megkeresésekkel találkoznak az irodaház-üzemeltetők, a bérelt területek csökkentésének szándékával nem. Sőt, a védőtávolságok miatt esetenként felmerül az igény nagyobb területre, szemben a váltott munkarendben, kisebb területen is foglalkoztató cégek idővel várhatóan kisebb irodaigényével – vélik piaci szakértők.

A koronavírus-járvány nyomán tömegesen elrendelt home office miatt az irodaházak egy része kiürült,

és még mindig nem népesedett be a korábbi mértékben.

Fotó: Shutterstock

A kedvező tapasztalatok nyomán lehetnek cégek, amelyek felülvizsgálják jelenlegi vagy tervezett irodaterület-igényüket, ami az ingatlanfejlesztőket is új utakra terelheti. A járványhelyzet az első negyedéves számokat nem befolyásolta, a dinamika töretlen, a fejlesztők haladnak tovább a már megkezdett munkálatokkal, a folyamatban lévő, bérleti szerződésekkel rendelkező építkezéseken nem észlelhető lassulás – közölte a Világgazdaság megkeresésére Szilvási Pál, a legnagyobb ingatlanfejlesztőket tömörítő szakmai szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke.

Ma Magyarországon 200-220 ezer négyzetméter iroda épül, amelynek a 60-70 százaléka már bérbe is van adva – mondta. Jövőre ugyancsak körülbelül 200 ezer négyzetméter iroda építése várható. Rövid távon a lassúbb döntési mechanizmusok miatt lehet ennek az időszaknak hatása a befektetők döntéseire, de az utolsó negyedévtől vélhetően ez visszaáll a korábbi szintre, ha nem kell számolni a koronavírus második hullámával. A piac fővárosi fókuszú, és az IFK szerint összességében sokkal erősebb most, mint a 2008-as válság kirobbanásakor volt.

Az ingatlanfejlesztők több okból sem számítanak az irodapiaci kereslet drasztikus csökkenésére.

  • Egyrészt a munkavállalók többsége igényli, hogy ha nem is mindennap, de rendszeresen bejárhasson valahova dolgozni, mivel a lakása hosszú távon nem alkalmas munkára.
  • Másrészt számtalan olyan kreativitást is igénylő munka van, amelyhez nélkülözhetetlenek a napközbeni személyes interakciók.
  • A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

    home office irodapiac ingatlan ifk iroda
    Kapcsolódó cikkek