Ingatlan

Eltűnnek a fehér foltok a lakástérképről

Olyan falvakban is megmozdult az ingatlanpiac, amelyekben egyáltalán nem volt kereslet a pandémia előtt. A fokozódó érdeklődést máris beárazták az eladók.

Alapjaiban rendezte át az in­gat­lanpiaci keresletet a koronavírus-járvány. A változás már áprilisban megmutatkozott a hirdetések körében:

a ter­mé­szet­közelibb lakások és a házak iránti érdeklődés volumene meghaladta az eladó lakásokra irányulót.

Budapesten és a legnagyobb városokban az átlagfizetésből élők számára a megfizethetetlen kategóriába emelkedett a kertes házak ára, így, bár a nagyvárosi agglomeráció továbbra is vonzó lakhatási célpont maradt, az egészségügyi idején elterjedt távmunka és home office új perspektívát nyitott a vevők előtt – ismertette Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a folyamatok hátterét. A piacvezető hirdetési portálnak a Világgazdaság számára kigyűjtött adataiból kitűnik, hogy új kistelepülések kerültek fel az térképére.

Fotó: Loffler Péter / Dunántúli Napló

Az Ingatlan.com adatai szerint az ezer lakosnál kisebb népességű települések közül a Fejér megyei Sáregresen eladásra kínált ingatlanok iránt júliusban például több mint negyven érdeklődést regisztráltak, míg márciusban és áprilisban egyet sem. A képzeletbeli dobogó második fokán a Veszprém megyei Pápasalamon lakáskínálata áll 37 érdeklődéssel, míg a harmadik helyen a Somogy megyei Visz van 27 érdeklődéssel.

Ezeken a településeken átlagosan 44-98 ezer forintos négyzetméteráron kínálják az ingatlanokat, ami jóval kedvezőbb a környékbeli nagyvárosok agglomerációs övezetének árszintjénél.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

járvány kereslet kistelepülések ingatlan.com Balogh László ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek