Ingatlan

Újra feltűntek a befektetők a lakáspiacon

Élénkülő vásárlói kedvet és erősödő befektetői keresletet érzékelnek a legnagyobb lakásépítő cégek. A vevők az átadáshoz közeli projekteket és az árengedményeket keresik, de egyikből sincs sok.

Nem jellemzők a kiterjedt ak­ciók és a jelentős árenged­mények a lakáspiacon, a be­ru­házók időnként mégis megpró­bálkoznak a kereslet élénkítésével, vagy a készlet kiürítése érdekében különböző kedvezményekkel.

Pél­dául a nagy értékű lakásokhoz ajándék parkoló vagy tároló járhat, emellett ideiglenes árleszállí­tá­sok is vannak.

Mindenesetre a ve­vők számára az ár a döntő. Nem véletlenül kezdte az átadáshoz köze­li és beköltözhető projektjeit, továbbá a XIII. kerületben épülő laká­sait 5 szá­zalékkal olcsóbban kínálni a Big­george Property Zrt. A rozsdaövezeti akcióterületi státuszra is esélyes Waterfront City kínálatából pedig 77 lakást 7,77 százalékos, akár 12 millió forintos kedvezménnyel adnak – mondta a cég értékesítési igazgatója, Demetrovits Petra, jelezve:

már az év elején jellemző volt, hogy az ügyfelek a meghirdetett árakhoz képest próbáltak különböző mértékű kedvezményeket elérni.

Fotó: Kallus György / VG

Ezért is született meg az akciózás ötlete, a limitált lakásszám és időtartam pedig élénkítette a vásárlói kedvet, a lakásfejlesztő csoport elérte a célját.

Valós akciók és engedmények nem igazán vannak, a nagyobb piaci szereplők hat-kilenc hónapja gyakorlatilag tartják az áraikat, érthetően, mert a megemelkedett kiviteli költségek miatt, illetve a már 27 százalékos áfával indult projektek esetén nincs miből engedni, de a folyamatosan csökkenő kínálat sem indokol különösebb engedményeket

– összegezte a helyzetet Kricsfalussy Ta­más, a jelenleg 830 lakást építő Met­rodom Zrt. értékesítési igazgatója. Rámutatott: a ténylegesnél sokkal több álakcióról tudnak, tipikus trükk az árleszállítás előtt két-három héttel megemelt árak visszaengedése, a korábbi ár feltüntetése akciósként.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

ingatlanárak biggeorge's Metrodom Cordia ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek