Ingatlan

Gyorsabban és drágábban kelnek el az energiahatékony ingatlanok

Egy családi ház építése akár 10 százalékkal is többe kerülhet januártól, de az új energiahatékony ingatlanokat gyorsabban és drágábban lehet eladni.

Bár a jövőre életbe lépő energiahatékonysági szigorítások kissé bonyolultabbá tehetik a hitelfelvételi folyamatokat, az ingatlanközvetítői tapasztalatok alapján a korszerűen megépített társasházi lakásokat és házakat drágábban, és az átlagoshoz képest fele annyi idő alatt lehet értékesíteni.

A Duna House elemzése szerint a szigorúbb energetikai előírások miatt például egy családi ház építése ugyan 10 százalékkal is többe kerülhet januártól, keresleti oldalon már most kimutathatóan nő a vevői érdeklődés az energiahatékonyabb és korszerűbb lakások-házak iránt. Az így felépített és felszerelt házakat fele annyi idő alatt lehet eladni, az idén augusztusi adatok pedig egyértelműen mutatják, hogy

a használt lakások vevőinél is előtérbe került a minőség: a nyolcadik hónapban az érdeklődők több mint 70 százaléka a jó és nagyon jó állapotú ingatlanokat részesítette előnyben.

Emlékeztettek: január 1-je után már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek közel „nulla az energiaigénye”, azaz energiahatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ, és így legalább BB energetikai osztályú besorolást kap.

Fotó: MTI / Kovács Attila

A szigorítások az építési hitelezés folyamatát is érintik, mivel a bankok már most is szigorúbban bírálják el a hiteleket. A Duna House Pénzügyek tapasztalatai szerint a bankok a szigorítási előírásokat már egységesen kezelik, és például hiába lesz valakinek az idén készen a háza, ha most szeretne hitelt felvenni rá, már a 2021-től érvényes energetikai előírásoknak kell a terveknek megfelelnie. A pénzintézet ugyanis csak így biztosíthatja magát, hogy egy esetleges elhúzódó építkezés után jövőre is befejezhető legyen a fedezetét épület.

Az ingatlanközvetítő adatai szerint az építési és bővítési hitelek a teljes lakáscélú hitelpiac 10 százalékát teszik ki, amelynek arányában jövőre sem várnak változást, azonban az egyéni hitelösszegek emelkedhetnek, hiszen várhatóan a szigorúbb szabályozás miatt megnövekedett építési pluszköltségeket a tulajdonosok egy része már csak hitelből tudja majd finanszírozni. Hozzátették: az idén júliusig 53 milliárd forint hitelt vettek fel a magyar állampolgárok ingatlan építésére vagy bővítésére a piaci adatok alapján.

energiahatékony Duna House ingatlan
Kapcsolódó cikkek