Ingatlan

Igazi árcsökkenés volt a budapesti lakáspiacon

Budapesten 5,6 százalékkal, a vidéki városokban 0,8 százalékkal csökkentek a lakásárak 2020 második negyedévében az MNB lakásárindexe szerint. Országosan csak a drágulás üteme mérséklődött.

Budapesten 2020 második negyedévében 5,6 százalékkal csökkentek a lakásárak, ami 6,6 százalékpontos mérséklődés az előző negyedévi árváltozáshoz képest – olvasható az MNB szerdán közzétett lakásárindexében, amelynek legfrissebb értékei szerint

a fővárosban éves alapon így nominálisan is, 2019 és 2020 júniusa között 2,5 százalékkal csökkentek a lakásárak. Hasonlóra 2013 óta nem volt példa.

A vidéki városokban is csökkentek a lakásárak 2020 második negyedévében, mintegy 0,8 százalékkal. Mindezzel folytatódott az éves áremelkedés ütemének mérséklődése, ami 13,7 százalékról 7,3 százalékra módosult.

A községekben 2019 és 2020 második negyedéve között 13,8 százalékkal emelkedtek a lakásárak, nominális értelemben negyedéves alapon 13,7 százalékkal.

Országos átlagban a lakásárak éves nominális növekedési üteme az előző negyedéves 11,5 százalékról 7,5 százalékra csökkent.

Fotó: Jászai Csaba / MTVA

Éves összehasonlításban valamennyi régió városaiban mérséklődő, de továbbra is pozitív lakásár-dinamikát mértek. A legintenzívebb éves áremelkedés a dél-dunántúli, a közép-dunántúli, a nyugat-dunántúli és az észak-alföldi régiók városaiban volt tapasztalható, ahol nominálisan 7 százalékot meghaladó áremelkedés valósult meg 2019 második negyedévéhez képest.

A dél-alföldi és az észak-magyarországi régió városaiban 6,2, a közép-magyarországi régióban pedig 1,8 százalékkal emelkedtek az árak. Negyedéves alapon az ország északi és középső régióiban csökkentek, a Nyugat Dunántúlon stagnáltak, míg a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon kismértékben emelkedtek a városi lakásárak.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2020 második negyedévében 2,3 százalékkal emelkedett, míg az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 11,5 százalékról 7,5 százalékra mérséklődött.

Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban az előző negyedéves 6,9 százalékról 4,9 százalékra csökkent.

ingatlanárak MNB-lakásárindex Budapest ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek