Ingatlan

Rettenetes energetikai állapotban vannak a hazai ingatlanok

A hazai ingatlanok tulajdonosainak 84 százaléka véli úgy, hogy otthona energiahatékonysági szempontból is felújításra szorul. A felmérésben résztvevők 33 százaléka szeretne napelemet, 26 százaléka napkollektort telepíteni házára a közeljövőben – derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és az NRC piackutató legfrissebb, reprezentatív kutatásából.

Még a szakembereket is meglepte, hogy az országos felmérés szerint

a hazai lakosság körében 100 főből 84 úgy véli, hogy energiahatékonysági felújításra lenne szüksége.

Az energiahatékonysági beruházásokon belül sok minden szerepel – nyílászárók cseréje, fal- és tetőszigetelés stb. -, mi most a napelemes megoldások iránti igényt vesszük górcső alá.

A kutatás eredménye alapján az energiahatékonysági beruházások között kiemelt helyen szerepelnek a felhasználásával kapcsolatos beruházások, illetve az ezzel kapcsolatos igények.

Az összes válaszadó 33 százaléka gondolja úgy, hogy szüksége lenne áramtermelő napelemre, 26 százalékuk pedig a meleg vizet előállító napkollektor telepítését tartaná fontosnak.

A válaszadók mindössze 3 százaléka jelezte, hogy már rendelkezik valamilyen napenergiát hasznosító eszközzel.

A 2021-es év minden eddiginél kedvezőbb lehetőségeket nyújt a lakosság energiatakarékossági – a fűtési, illetve a villanyszámlát csökkentő – beruházásainak megvalósítására.

Fotó: Pixabay

A napelemes rendszerek telepítését az elmúlt időszakban a lakosság jórészt banki vagy lakástakarékpénztári megtakarításából fedezte, illetve külső finanszírozást vett igénybe. 2021-től a gyermeket várók, gyermeket nevelők otthonteremtési támogatásból is finanszírozhatják a napelemes rendszerek telepítését, s így a beruházás összegének felét, legfeljebb 3 millió forintot az állam visszafizet számukra a beruházás összegéből utólag. Az év második felére ígérte az ITM egy, újabb napelemes támogatás bevezetését is, ami

a tájékoztatások szerint akár a beruházás 30-40 százalékát is fedezheti.

További előny, hogy 2023 év végéig csatlakozni lehet a „szaldó elszámolási rendszer”-hez, ami lehetővé teszi a napelemes rendszerek tulajdonosainak, hogy a megtermelt és elhasznált árammennyiséget egymással szemben elszámolják. Így csak az éves különbözet után kell fizetniük a szolgáltatónak, illetve a megtermelt többlet után a szolgáltató fizet számukra. (Fontos tudni ugyanakkor, hogy a pályázati pénzt igénybevevők 2021 második felétől már csak az új elszámolási rendszerbe csatlakozhatnak.)

Az idei év tehát különösen alkalmas arra, hogy belevágjunk a napelem-telepítésbe. A Fundamenta 2019 nyarán külön „Solar” üzletágat hozott létre a napelemes rendszerek telepítésének támogatására. Ennek legfőbb előnye, hogy egy kézből érhető el a beruházás finanszírozása, az információ és a segítség a különböző lehetőségek és támogatások közötti eligazodáshoz, valamint a kapcsolat a megbízható munkát végző szakemberekkel – s mindez a Fundamenta Személyi Bankár hálózatának segítségével akár „házhoz is jön”.

napelem felújitás energetika Fundamenta
Kapcsolódó cikkek