Ingatlan

Évek alatt állhatnak vissza az árak az ingatlanpiacon

Nem reális, hogy néhány hónapon belül visszaálljanak az ingatlanárak a 2019 nyara előtti szintre.

Az átoltottságnak csak lélektani szerepe lesz abban, hogy milyen hamar rendeződik majd az de a koronavírus-járvány esetleges harmadik hulláma, illetve a hitelmoratórium vége negatív irányba is mozdíthatják az árak alakulását. Az új otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások lendítettek a keresleten, ez nyárig szinte biztosan kitart majd. Nem reális, hogy néhány hónapon belül visszaálljanak az ingatlanárak a 2019 nyara előtti szintre – írja a GDN ingatlanhálózat közleménye.

Januártól a 27 százalék helyett ismét 5 százalék áfát kell fizetni az új építésű ingatlanok vásárlásakor, a segítségével vásárolt ingatlan után nem kell illetéket fizetni és a teljes áfa visszaigényelhető az adás-vételt követően.

Maximalizálták továbbá a közjegyzői munkadíjakat és hárommillió forintos értékhatárig az állam átvállalta a felújítási költségek felét a családok esetében.

Forrás: Shutterstock

A kormány által már hónapokkal ezelőtt bejelentett új otthonteremtési kedvezmények egyik hatása az volt, hogy 2020 novemberében és decemberében megtorpant az ingatlanpiac és tulajdonképpen azok is kivártak a vásárlással, akik ezeket igénybe sem tudták venni – mondta Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

A hétköznapokban azt érezzük, hogy az élet visszatért az járvány előtti állapotba

– mondta Gadanecz Zoltán.

Az emberek alkalmazkodtak ahhoz, hogy bár maszkban és a megfelelő távolságot egymástól tartva, de mehetnek ingatlanokat nézni, a kereslet pedig tulajdonképpen már 2020-ban visszatért. A kedvezmények miatt a legtöbben inkább előszerződést kötöttek az utolsó negyedévben. Ennek a lényege, hogy januárban került be a földhivatalba a végszerződés, innentől pedig az év elején életbe lépett szabályok érvényesek a tranzakcióra – magyarázta a szakember.

A lassú növekedést egy harmadik hullám is visszafordíthatja

A szakértő nem számít hirtelen nagy változásra az elkövetkező hónapokban. A meglévő, magas kereslet várhatóan nyárig kitart, árak tekintetében pedig azt követően jöhet visszarendeződés, ha az egyetemeken újra lesz személyes oktatás és visszatérnek a diákok, valamint ha a turizmus is újraindul.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa kiemelte, a sűrűn lakott területeken mérséklődtek tavaly leginkább az árak, egy 34 millió forint értékű panelt akár 28 millió forintért is meg lehetett venni. Azóta már ez is konszolidálódott – írja a közlemény.

ház lakás árak ingatlan
Kapcsolódó cikkek