Ingatlan

7 pénzügyi érv a műanyag nyílászárók mellett

Az elmúlt évtizedben egyre jobban elterjedt a műanyag nyílászárók alkalmazása. Nem véletlen ez a nagy népszerűség! A műanyag nyílászárók számtalan előnnyel rendelkeznek, amik miatt mára a legnagyobb mennyiségben alkalmazzák ezt a típust. Nézzük most meg, milyen pénzügyi előnyei vannak a műanyag nyílászáróknak!

 

Fotó: freepik.com

Jó az ár-teljesítmény arányuk

Ha áttekintjük a nyílászárókkal szemben támasztott legfőbb funkcionális követelményeket, úgymint hőszigetelés, hangszigetelés, biztonság, precíz működés, karbantartásigény, stb., akkor azt találjuk, hogy a legkedvezőbb áron a műanyag ablakok és ajtók teljesítik az ezekhez fűződő elvárásokat. A műanyag nyílászárók tetemes árelőnye akár 50%-ot meghaladó mértékű is lehet. Mindezek mellett tetszetős színekben és famintázatokban is rendelhetők, valamint rendkívüli komfortérzetet nyújtanak.

Csökkentik a fűtésszámlát

A műanyag mint alapanyag már önmagában is jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az évek során a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően megjelentek az 5, majd a 7 kamrás kialakítású műanyag profilok, melyek további hatalmas előrelépést jelentettek a hőszigetelés terén. Ezek a modern profilrendszerek a 2, majd 3 szintű valódi EDPM gumitömítéssel, valamint a háromrétegű üvegezéssel együtt olyan mértékű javulást értek el, mellyel 56%-ot meghaladó energiamegtakarítás is elérhető az EnEV 2009 előíráshoz képest. A legújabb építészeti trendek alapján az épületekre egyre nagyobb méretű nyílászárók kerülnek, azaz a falfelülethez viszonyított arányuk egyre nagyobb. Ezzel párhuzamosan a nyílászárók hőszigetelő képessége is egyre fontosabb. Különösen igaz ez annak tükrében, hogy az energiaárak egyre csak emelkednek. Mindent egybevetve igen jelentős megtakarítást is jelent a fűtésszámlán, ami az évtizedes használat során folyamatosan halmozódik.

Hosszú az élettartamuk

A modern műanyag ablakok élettartama napjainkban akár 30 év vagy még több is lehet. Egyáltalán nem mindegy, hogy az új nyílászárókba fektetett pénz mennyi időn keresztül hozza az elvárt megtakarítást az energiaköltségeken. Minél hosszabb az élettartam, annál kisebb a fajlagos beruházási költség. A műanyag nyílászárók ebben is kiemelkedően teljesítenek, így kedvezőbb árfekvésüket is figyelembe véve remek pénzügyi döntésnek számítanak.

Keveset kell költeni karbantartásukra

A legtöbb ember azt szeretné, ha az értékes ablakait gondtalanul használhatná, és nem kellene rendszeresen időt és energiát fordítania a karbantartásukra. Az ablakokhoz használt műanyag teljesíti a legmagasabb minőségi követelményeket, környezetbarát módon, kálcium-cink bázison adalékanyaggal stabilizált, fény- és időjárásálló, ütésálló, és magasabb hőmérsékleten is nagymértékben alaktartó. Ennek következtében a műanyag ablakok felületén kevésbé tapadnak meg a szennyeződések, könnyedén takaríthatók, nem igényelnek ápolást. Mert az állagmegóvás nem csupán odafigyelést igényel, hanem rendszeresen jelentős pénzbe is kerül. Az ablakok csiszolása és festése – különösen, ha jó szakemberrel végeztetjük el ezt – komoly összegeket emészt fel egy-két évente. A műanyag nyílászárók esetében minderre nincsen szükség, elegendő a vasalatok és tömítések átvizsgálására és karbantartására szorítkozni, mely egyébként minden típusú nyílászárónál ajánlott.

Kevesebbet kell költeni a biztonságtechnikára, mert eleve biztonságosak

A magas ellenálló képességű alapanyag mellett a jó minőségű műanyag ablakok átlag feletti beépítési mélységgel és mélyen elhelyezkedő belső rozsdamentes vasalatokkal rendelkeznek. Így a tolvajoknak nem sok lehetősége marad. A gombafejes biztonsági zárral és az acélvasalattal ellátott modern technológia gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ablak kiemelését. A magas minőséget képviselő gyártók ezeket az opciókat alapáron biztosítják termékeikben, így nem kell külön összegeket költeni a megfelelő biztonság elérésére. Akinek ez a biztonsági szint nem elegendő, természetesen lehetősége van még tovább fokoznia a nyílászárói védelmét az elvárásainak megfelelő mértékben.

Alacsony légáteresztés, jó szélállóság és vízállóság alapáron

A műanyag nyílászárók remek értékekkel rendelkeznek a légáteresztés, a szélállóság, valamint a vízállóság terén. Ezek a jellemzők befolyással vannak a nyílászárók hőszigetelő képességére, ezáltal a pénztálcánkra is. És ami a legjobb hír, hogy ezeket a tulajdonságokat hosszú távon is megtartják. Nem hajlamosak ugyanis a vetemedésre, ami ezeket a mutatókat leginkább leronthatná. A kiválóan megépített és stabil szerkezetek révén évtizedeken keresztül számíthatunk megtakarításra a fűtésszámlánkon, valamint az esetleges klimatizálás kapcsán a villanyszámlánkon is. A kiváló vízállóság a jó minőségű alapanyagból és a gondosan megtervezett profilkialakításból fakad. A műanyag ablakoknak még a legzordabb időjárás sem árt. Szeles, viharos időben is maximálisan ellenáll a csapódó esőnek. Duzzadás, vetemedés fel sem merülhet.

A műanyag ablakokkal megspórolt pénz másra is el lehet költeni

Amennyiben korszerűtlen az otthonunk és az azon található nyílászáróink hőszigetelése, folyamatosan számolnunk kell magasabb energiaköltségekkel. Az erre elköltött pénz a továbbiakban sajnos már nem áll rendelkezésünkre. Amennyiben azonban nyílászáró-korszerűsítés mellett döntünk, úgy az ezáltal megtakarított pénz nálunk marad. A megmaradt pénzt pedig arra költhetjük, amire csak akarjuk. Az elérhető otthonfelújítási támogatásokat érdemes igénybe venni, hogy kisebb önerő mellett mielőbb megvalósuljon nyílászáróink korszerűbbre cserélése.

Összegzés: Miért éri meg pénzügyileg beruházni műanyag nyílászárókra?

A műanyag nyílászárók a legjobb ár-érték arányt képviselik. Ez biztosítja számunkra, hogy a nyílászárókra fordított pénzünk a leghamarabb megtérüljön. A kedvező ár mellé párosuló kiváló hőszigetelési képesség, valamint a rendkívül hosszú élettartam többszörösen is verhetetlenné teszi ezeket a termékeket, így jó pénzügyi döntést hoz, aki emellé teszi le a voksát. Az egyéb pozitív tulajdonságok, mint a biztonság, a hatásokkal szembeni magas ellenálló képesség és az alacsony karbantartási költségek pedig a pénzügyi előnyök mellett még a komfortérzetet is jelentősen javítják.

nyílászárók
Kapcsolódó cikkek