Ingatlan

Az első hullám után volt a legjobb vásárolni

Nagymértékben visszavetették a forgalmat, és az árak csökkenéséhez is hozzájárultak tavaly a járvány miatti korlátozások. Az idén az árak már nem mentek lejjebb a IV. és a XV. kerületben, a korlátozások feloldása után láthatóan gyorsan magára talált a piac

– mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A kereslet szűkülése ugyan magával hozott tavaly egy kismértékű, 5-10 százalékos árcsökkenést, de a korlátozások enyhítése, a pandémiához való „hozzászokás”, valamint az idén megjelenő új állami támogatások hatására gyorsan visszakúsztak az árak, és ma már ugyanott tart a piac, ahol a járvány előtt. Látható az is – hívta fel a figyelmet Balla Frigyes –, hogy a hirdetési és az eladási árak között igen csekély a különbség, mintegy 5 százalékra tehető. Ebből következően az alku lehetősége is szűkebb, mint az első hullám idején. Ezzel párhuzamosan az értékesítési idők is rövidebbek, a megfelelően árazott panellakásoknál egy-két, a téglaépítésű lakásoknál két-három, a családi házaknál pedig három-hat hónapos átlagos értékesítési idő a jellemző.

A legkönnyebben továbbra is a másfél, két- és háromszobás lakásokat lehet eladni, ám a szakértő szerint a korlátozások és a bezártság rávilágított a nagyobb terek és a saját kert fontosságára, és a családok megindultak az agglomeráció felé.

A home office elterjedése és az állami támogatások is ebbe az irányba tereltek sokakat, akik Budapesttől 20-30 kilométerre egy nagyobb budapesti lakás áráért önálló családi házat vagy ikerházat tudtak vásárolni.

Fotó: MTVA/ MTI

A IV. és XV. kerületben a legkeresettebb, másfél szobás panellakások 23-25 millió forint körüli áron cserélnek gazdát, míg a nagyobb alapterületű panellakások ára 27‑35 millió forint környékén alakul. A téglaépítésű lakásoknál már jóval nagyobb a szórás, de ha az átlagot tekintjük, akkor a régebbi építésű, felújítandó lakások 500 ezer forintos négyzetméterár közelében kelnek el, míg az újszerűeké vagy felújítottaké 600-700 ezer forintos szinten.

Az új építésű ingatlanokat a két kerületben 850 ezer forintos négyzetméterár környékén kínálják, de a pontos összeg függ a mérettől és a helyszíntől. A szakértő hozzátette, hogy az újpesti és az újpalotai részeken most csak kisebb beruházásokkal lehet találkozni, és az érdeklődés is visszafogott, ám a közeli agglomerációban erős kereslet tapasztalható az új építésű ingatlanokra, és nagyon keresettek, ezáltal drágábbak a központhoz közeli, jó közlekedési adottságú, ideális esetben parkra néző és csendes területek.

A vevők többsége továbbra is csak segítségével tud ingatlant vásárolni:

jellemzően 10-15 millió forintos kölcsönnel egészítik ki az önrészüket, és minimum öt, de inkább tízéves kamatperiódust választanak. A járványhelyzet enyhülése nyomán a szakértő szerint várhatóan emelkedni fognak az ingatlanárak, miközben bővül a forgalom.

Habár a befektetők a növekvő árak, a csökkenő bérleti díjak és a MÁP Plusz állampapírok térnyerésének hatására egy időre eltűntek a piacról, most úgy tűnik, hogy a romló inflációs adatok és az ismét emelkedésnek indult albérletárak újra vonzóvá tehetik az ingatlanbefektetést.

ház lakás Balla Ingatlaniroda
Kapcsolódó cikkek