Az év egyik legnagyobb attrakciója a Dubaji Világkiállítás, amit ugyanakkor az olimpiai játékok és a labdarúgó-világbajnokság után a világ harmadik legmeghatározóbb gazdasági és kulturális eseményeként jegyeznek. 

Fotó: MTI/EPA/Ali Haider

A pandémia miatt tavalyról 2021-re halasztott kiállítás az olimpiához és a labdarúgó Eb-hez hasonlóan megtartotta nevében az eredeti dátumot, így nyílhatott meg idén Dubaji Expo 2020 néven a világszenzácónak szánt megakiállítás. 

Az október 1-jén indult rendezvénysorozat, – amelyen Magyarország is képviselteti magát egy különleges, Makovecz stílusú pavilonnal, benne a hazai gyógyfürdőkultúra és a balneológia tudományának népszerűsítésével – fél éven át tart és 2022. március 31-ig tekinthető meg.

A világkiállításra legalább 25 millió látogatót várnak, amely alapos felkészülést igényelt nemcsak a szervezők, de a városfejlesztők részéről is. Az expó bejelentése óta sorra épülnek a szállodák és a kiadásra szánt luxuslakások, szaporodnak a kereskedelmi egységek, különösen a plázák, miközben több mint 400 új étterem nyílt. Kibővült a reptér, fejlesztették a metro-hálózatot, illetve modern kerékpárutakat is kialakítottak a turisták kényelme érdekében.

Dubajban pezseg az a befektetők azonban extra profitot, 122 milliárd dirham körüli összeget céloztak meg az expó hozamára – derül ki az Ernst & Young legfrissebb tanulmányából, amelyet a Gulf Business dolgozott fel. Az idegenforgalom és a vendéglátás mellett még az ingatlan szektorból várnak jelentős bevételeket. A lakások bérbadási rátája már most jelentősen megugrott. 

A térség befektetőinek 74 százaléka nyilatkozta azt, hogy egy éven belül komoly fellendülésre számít az ingatlan üzletágban, és a többségük abban is egyetértett, hogy ez összefüggésben áll az expó megrendezésével. Szakértők szerint rugalmasabb lesz a párbeszéd a fejlesztők és a befektetők között, akik most az előre megszabott konstrukciók helyett nagyobb teret kaphatnak a világkiállításhoz kötődő speciális igényeik megvalósítására, például hogy milyen üzlethelyiséget álmodtak meg. 

Az ingatlanfejlesztések között a csúcskategóriás lakások építése a legelterjedtebb, a társasházakhoz jellemzően saját edzőterem és medence is dukál. 

Népszerűek a környezetbarát technológiák és az okosotthonok, valamint a villákra is számottevő és fizetőképes kereslet mutatkozik. Az expó közelében lévő lakások most felértékelődtek, és a turisták is nagyobb valószínűséggel választanak belvárosi szálláslehetőséget. 

A világkiállítást a 2040-re tervezett új dubaji városarculat előfutárának is tekintik, amely a fenntarthatóság és a mobilitás jegyében fog kiépülni.