Az emelkedő ingatlanárak eredményeként ma már legalább 30 millió forint kell egy átlagos lakás vagy telek megvételéhez a Duna House elemzése szerint, szemben a két-három évvel ezelőtti helyzettel, amikor erre még 20 millió forint is elegendő volt.

Fotó: Vémi Zoltán

Az ingatlanközvetítő közleménye Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét idézi, aki szerint míg 2019-ben még a 20 millió forintos ingatlanokkal is szemléltethető volt a piac aktuális helyzete, az 

idén az áremelkedés és más hatások miatt már legalább 30 millió forintot kell szánni az ingatlanra, ha házat vagy lakást keres a vásárló.

A szakember azt is kifejtette, hogy a vizsgálatba bevont megyeszékhelyek közül az idén Békéscsabán vásárolható a legnagyobb alapterületű, 94 négyzetméteres használt lakás, 30 millió forintból. A második helyezett Miskolc ettől mindössze két négyzetméterrel van lemaradva.

Ezzel szemben Budapesten – kerülettől függően – csak harmadakkora lakást kaphatunk ebből a pénzből. A különbségek persze a fővárosban is nagyok, míg a XII. kerületben 30 millióért csak 27 négyzetmétert kapunk, addig a külsőbb kerületekben élhetőbb méretű, 52 négyzetméteres ingatlanokig terjed a 30 milliós választék.

A vidéki városokat tekintve Debrecenben a legmagasabbak az árak, ott 30 millió forintért csak 41 négyzetmétert adnak, pedig 2020-ban még 20 millióért lehetet 44 négyzetmétert venni a cívisvárosban.

Az ország keleti felén azonban általánosságban a nyugati résznél olcsóbb lakásokat kaphatunk, akár 70 négyzetméterre is elég a 30 milliós összeg, míg a nyugati oldalon ugyanennyiért 10 négyzetméterrel kisebb lakások kaphatók.

Családi házból Kaposváron és Békéscsabán tudjuk a legnagyobbat venni ennyiért, ezekben a városokban akár 125-127 négyzetméter is belefér a keretbe, míg Miskolcon csak 105 négyzetméterre elég a 30 millió forint.

Az érdeklődés a régiókat nézve leginkább a tatabányai központú Komárom-Esztergom megyében található ingatlanok iránt nőtt, 

ahol az átlagos négyzetméterárak mintegy 20 százalékot emelkedtek 2021 óta. Ráadásul nemcsak az árak, de a megkötött üzletek száma is bővül az elmúlt évek adatai szerint. Az átlagos négyzetméterárak, az összes ingatlantípust egy kalap alá véve, 2020-hoz képest 45 százalékos, a 2021-es évhez mérten pedig 19 százalékos emelkedést jeleznek.

A házvásárlók Komárom-Esztergom megyében átlagosan 26,7 millió forintot költenek ingatlanra, 9 millióval többet, mint 2020-ban. A második legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás a megyében, a rezsivédett panellakások népszerűsége – a 2021-es visszaeséshez képest – 2 százalékpontos emelkedést mutat ebben az évben. Ám így is csak a tranzakciók 12 százalékát tették ki idén a házgyári ingatlanok, annak ellenére, hogy a megyében közel 25 százalékos a lakótelepek aránya.

A megyeszékhelyek közül Szegeden a legdrágábbak a családi házak, 30 millió forintért csupán egy 45 négyzetméteres ingatlant adnak, noha 2020-ban még 20 millió forintért 80 négyzetméteres házat is lehetett ott venni.

A Duna House elemzése szerint akár Budapesten is lehet házat vásárolni ezért az összegért, bár tény, hogy a gyakorlatban kiváló időzítés és nagy szerencse kell hozzá. A kerületek között azonban nagyok a különbségek, van, ahol csak 34 négyzetméteres házat vehetünk 30 millióért, míg például a X. kerületben ezért az összegért akár 80 négyzetméteres házat is kaphatunk.